zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

ZSE-U: młodzi kucharze zmierzyli się z daniami z perliczki

2017-12-30, Autor: 

19 grudnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyły się kreatywne i inspirujące warsztaty kulinarne. Uczniowie klas gastronomicznych mieli okazję gotować z szefem kuchni Pawłem Kaczmarkiem oraz utalentowanym kucharzem Mateuszem Sobeczko.

Reklama

Głównym produktem warsztatów kulinarnych w rybnickim „Ekonomiku” była perliczka. W trakcie zajęć powstały trzy dania. Na przystawkę uczniowie zaserwowali krokiet z rillette z perlicy z pieczonym ziemniakiem i oliwą szczypiorkową. Na danie główne podali pierś z perlicy sous-vide w zielonej kruszonce z czarną soczewicą, karmelizowanymi żółtymi burakami i puree z marchwi. Na zakończenie wspólnego gotowania młodzież przygotowała słodziutkie czekoladowe praliny.

Zajęcia poprowadzili dwaj kucharze. Paweł Kaczmarek - szef kuchni i doradca kulinarny, ale przede wszystkim pasjonat smaku otwarty na nowe doświadczenia, uczestnik wielu staży kulinarnych, w tym w restauracjach odznaczonych Gwiazdką Michelin. Prowadzone przez niego restauracje mogą pochwalić się odznaczeniami Przewodnika Gault&Millaut Polska. Wraz z nim gotował Mateusz Sobeczko - kucharz, dla którego gotowanie jest wielką pasją, a jego ulubioną kuchnią jest francuska. Mateusz jest absolwentem rybnickiego „Ekonomika”, do którego często wraca, by zarażać innych swoją pasją.

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4918