- Ja rozumiem, że budżety zamawiających, czyli szpitali, są bardzo skromne. Ale czasami to co podawane jest na talerzu, uwłacza godności pacjentów, którzy te posiłki otrzymują. Czy tak to musi wyglądać? - spytał Wojciech Ostrzołka Wacław Wrana.
W odpowiedzi Wojciech Ostrzołek szpitalną kuchnię nazywa patologią, mającą społeczne przyzwolenie. Za taki stan rzeczy odpowiedzialnością obarcza dyrektorów placówek i szpitalnych dietetyków, którzy nienależycie kontrolują firmy przygotowujące posiłki dla pacjentów. - Przede wszystkim jednak winne są firmy cateringowe, przez swój brak szacunku do drugiego człowieka, przez chciwość i brak umiejętności – wylicza Ostrzołek.
Prowadzący wywiad zwrócił jednak uwagę swojemu rozmówcy uwagę, że łatwo wydawać mu krytyczne sądy o konkurencji, podczas gdy sam nie świadczy usług dla żadnego ze szpitali.
Wojciech Ostrzołek odpierał, że jego firma przygotowuje posiłki dla zatrzymanych w policyjnych izbach zatrzymań i potrafi udowodnić, że za parę złotych dziennie da się ugotować smacznie przyrządzone dania. - Usłyszałem od jednego z policjantów zarzut: „panie Ostrzołek, ludzie w szpitalu jedzą takie rzeczy, a pan więźniom i przestępcom robi taki obiad". Czy to moja wina, że ja dobrze gotuję? - pyta retorycznie gość „Dziękuję, nie słodzę”.
Zobacz najnowsze wydanie "Dziękuję, nie słodzę":
Obiecujemy Wam, że do tematu żywienia w szpitalach będziemy wracać. A jakie są Wasze doświadczenia ze szpitalną kuchnią w naszym regionie? Czy któryś z okolicznych szpitali wyłamuje się z przedstawionego stereotypu? Pod adresem [email protected] czekamy też na Wasze zdjęcia posiłków ze szpitali w naszym regionie. Opublikujemy je w specjalnej fotogalerii!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
42977Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
41842Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
37373Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
29209W tym wypadku zginęła matka i jej 11-letnia córka. Policja prosi o pomoc (zdjęcia)
27609Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+318 / -19Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+187 / -2Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+153 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+141 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+142 / -19Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
26Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
25"Spokojna kampania, niewchodząca w merytorykę". Piotr Kuczera zadedykował zwycięstwo zmarłej siostrze
18Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
17Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~puchacz 2016-02-22
18:19:24
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.
~roger 2016-02-22
20:06:40
Tak się składa, iż byłem dziś w Wojewódzkim Szpitalu w porze kolacji. Jedna wielka masakra jeśli chodzi o jedzenie. W polskich więzieniach karmią o wiele lepiej. Pies teściowej jada lepiej niż Ci ludzie, którzy bądź co bądź są chorzy. Ten co za to odpowiada na pewno by tego nie jadł.
~ 2016-02-22
20:52:26
patologia i marnotrawienie, większość tego jedzenia zostaje wyrzucana
~czorcik 2016-02-22
20:59:01
taka sytuacja z jedzeniem w szpitalach znana jest od wielu lat. Od wielu też lat i cicho, i głośno mówiło się o tej "posiłkowej patologii", a więc " Człowieku Roku" co Pan tu odkrywczego powiedział? No chyba, ze chodzi o autoreklamę i jako dowód przytoczę fragment z Pana wypowiedzi-"potrafi udowodnić, że za parę złotych dziennie da się ugotować smacznie przyrządzone dania"??? Tylko dzielę się wątpliwościami...ale może przyznanie nagrody Człowieka Roku będzie początkiem zmian na lepsze w tej wstydliwej kwestii, na co chyba wszyscy liczymy
~Pedzel 2016-02-22
21:38:24
To jak Pan Ostrzołek tak dobrze gotuje to gdzie problem aby to z tym Panem podpisać umowę za tą samą kwotę co teraz ma szpital z jakąś inną Firmą, przystąpić do kolejnego przetargu i wygrać a najlepiej dać jeszcze niższą ofertę i do dzieła.
~ 2016-02-22
21:39:55
w Orzpowicach karmili mnie chlebem z bułką :) taka szpitalna kanapka
~halupczok1 2016-02-22
22:09:10
A pił ktoś kiedyś kompot szpitalny - ja piłem i to jeszcze na Rudzkiej w Rybniku w latach 90-tych wówczas szpital miał własną kuchnię.
UWAGA przepis - 100/1/1 co odpowiada 100 litrów wody na 1 jabłko na 1 łyżka cukru. TO BYŁ NAPÓJ :)
~1floyd 2016-02-22
22:50:35
Ameryki tu nie odkryto. Od lat wiadomo że stawki żywieniowe w szpitalach to kiepski żart. Żaden prawdziwy dietetyk nie powie o tym jedzeniu dobrego słowa. Proponuję ustalić podobną stawkę na miesiąc w zakładach karnych. Zobaczymy w ile z nich stanie w ogniu i ile wpłynie skarg o naruszenie praw człowieka.
~elik14 2016-02-23
07:14:36
... ale mają świadomość co jedzą ..... jest podpisane jaka to zupa, bo po smaku nie odróżnisz ;
... gorzej jedzą niż w więźniu ..... i to jest nasz kraj...
~minowa 2016-02-23
09:00:36
"Społeczne przyzwolenie" na takie żywienie w szpitalach ? A co za społeczeństwo na to przyzwoliło ? Jestem ciekaw.