Aż do końca sierpnia potrwa Films For Food Festival w Libero Katowice. Plenerowe pokazy najlepszych produkcji poświęconych jedzeniu odbywają się co sobotę na Placu do radości, przed wejściem głównym do kompleksu przy Kościuszki 229. Towarzyszą im degustacje i spotkania z mistrzami sztuki kulinarnej. Każdy seans rozpoczyna się o 19:00.
Po sukcesie lipcowych pokazów Films For Food Festival, Libero kontynuuje sobotnie spotkania z filmami kulinarnymi i pysznym jedzeniem w roli głównej. Ponownie, w każdą sobotę sierpnia, na Placu do radości wyświetlane będą najlepsze produkcje filmowe poświęcone sztuce kulinarnej. Każdy seans poprzedzi pyszne aperitivo, czyli powitalne przekąski i napoje inspirowane prezentowanymi materiałami.
Wyjątkowe wieczory na Placu do radości prowadzi Aleksandra Czapla – Oslislo. Kulturoznawczyni i recenzentka kulinarna (blogostryga.pl), na co dzień szefowa Działu Programowego Teatru Śląskiego, zaprasza do rozmowy szefów kuchni, restauratorów i kulinarnych ekspertów.
- Sprowadzamy do Polski filmy dokumentalne i fabularne, w których jedzenie odgrywa istotną rolę - o szefach kuchni, restauratorach, o produkcji jedzenia i kulturze kulinarnej różnych krajów. Bardzo się cieszę, że możemy pojawić się podczas letnich pokazów plenerowych w ramach Lata na Placu do radości
– mówi Jakub Gutek, współzałożyciel Films For Food Festival, partnera wakacyjnej edycji festiwalu w Libero Katowice.
3 sierpnia widzowie zgromadzeni na Placu do radości obejrzeli dokument Chef Flynn. To historia Flynna McGarry’ego, cudownego dziecka świata kulinariów, który jako dwunastolatek otworzył we własnym domu klub kolacyjny z menu godnym pozazdroszczenia przez niejednego szefa kuchni. Już w wieku 16 lat znalazł się na okładce „The New York Times”, a jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.
Smakosze z całego świata zachwycają się jego specjalnością, Beet Wellington, czyli burakiem zawiniętym w dodatki i ciasto francuskie, będącego wariacją na temat słynnego Wellingtona z wołowiną. Dokument byłby klasyczną opowieścią o spełnionych marzeniach, gdyby nie postać matki Flynna, Meg, która udostępniła twórcom rodzinne archiwalne materiały wideo i towarzyszy dziecku na ekranie, niczym jego cień. Dzięki niej produkcja Camerona Yatesa zyskuje charakter trzymającego w napięciu trillera psychologicznego.
W drugą sobotę sierpnia, publiczność Films For Food Festival na Placu do radości obejrzała dokument „Boginie jedzenia”. To obraz, w którym poznajemy twórcze i wpływowe kobiety, pracujące w biznesie kulinarnym: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki i barmanki, od fine-diningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin po streetfood. Choć pochodzą z różnych zakątków świata, wszystkie zgodnie przekonują, że świat kulinariów nie jest zarezerwowany tylko dla mężczyzn, a kobiety mają w nim do odegrania bardzo ważną rolę. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania tradycji i kultury innych krajów, ale także formę wspierania lokalnego biznesu.
Jak to możliwe, że wszyscy kochamy jeść, śledzimy blogi, magazyny i programy kulinarne, a wyrzucamy do kosza aż 50% żywności, którą produkujemy, tylko dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda? Autor filmu „Zjedz to” śledzi proces marnotrawienia jedzenia na farmach produkujących żywność i w naszych domach. Tylko w USA co roku wyrzucane są produkty warte miliony dolarów. Twórcy dokumentu przez 6 miesięcy nie kupowali jedzenia i żywili się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Jaki był wynik tego eksperymentu? Widzowie przekonają się już 17 sierpnia.
Films For Food Festival na Placu do radości potrwa do 24 sierpnia. Tego dnia, po aperitivo, odbędą się aż 2 seanse. Najpierw widzowie obejrzą „Bar Schumanna”, wciągającą filmową podróż po najlepszych barach świata. Narratorem i przewodnikiem spotkań z mistrzami sztuki barmańskiej jest Charles Schumann – legenda wśród barmanów, właściciel kultowego Schumann's Baru w Monachium i autor bestsellerowych książek na temat alkoholowych koktajli. Razem z nim widzowie odwiedzą m.in. Dead Rabbit (Nowy Jork), Hemingway Bar (Paryż), El Floridita (Hawana) i High Five bar (Tokio), a przy okazji poznają jego osobistą historię rozwoju zawodowego.
Drugim filmem, który zostanie wyświetlony w plenerowym kinie Libero będzie „ Chateau Chunder: A wine revolution”. To dokument, którego twórcy, na przykładzie barwnych anegdot ukazują przemianę, jaką australijskie wino przeszło od żartów w skeczach Monty Python’a do osiągnięcia globalnego sukcesu.
- Plac do radości powstał po to, by bawić, inspirować i po prostu dostarczać mnóstwo radości. To miejsce otwarte, przyjazne, zapraszające wszystkich, którzy chcą ciekawie spędzić czas w przyjaznej przestrzeni. W dobrej atmosferze, miłym towarzystwie, przez cały rok, zupełnie za darmo. Trwający właśnie program „Lato na Placu do radości” to kolejna niekomercyjna inicjatywa Libero, która, co nas bardzo cieszy, wzbudza coraz większe zainteresowanie. W ramach wakacyjnego programu, który potrwa aż do końca września, zaplanowaliśmy wiele inspirujących i angażujących wydarzeń z pogranicza kultury, muzyki, kulinariów, rozrywki i sportu. Zapraszamy do zapoznania się z nowym „rozkładem jazdy” na sierpień
- mówi Katarzyna Porębska, Marketing Manager Echo Investment, właściciela Libero Katowice.
Films For Food Festival to tylko jedna z wielu atrakcji, które czekają w sierpniu na odwiedzający Plac do radości w Libero. Mieszkańcy Katowic i okolicznych miast mogą przez 7 dni w tygodniu korzystać z wakacyjnej infrastruktury: zacienionych leżaków, wygodnych hamaków i huśtawek i tarasu wypoczynkowego na specjalnie zaprojektowanym kontenerze. Nie brakuje również atrakcji dla najmłodszych. W pierwszą i trzecią niedzielę sierpnia, od 11:00 do 13:00 dzieciaki mogą wziąć udział w spektaklach teatru improwizacji, którego partnerem jest Impro Silesia. W pozostałe niedziele miesiąca, w tych samych godzinach, na Placu do radości odbędą się „Czytanki” bajek wydawnictwa Dwie Siostry z udziałem znanych aktorek. 11 sierpnia Libero odwiedzi Magdalena Stużyńska, natomiast 25 sierpnia w spotkaniu z lekturą udział weźmie Paulina Holtz.
Nowością w programie Lata na Placu do radości jest „Let’s Salsa!”, czyli potańcówki i warsztaty taneczne dla fanów latynoskich rytmów, które odbywać się będą co sobotę, oprócz 31 sierpnia, w godzinach od 16:00 do 18:00. Partnerem cyklu jest szkoła tańca Salsopolis z Katowic. Dla uczestników przygotowano także niespodziankę – konkursy, w których do wygrania będą karnety na 12 lekcji tańca.
Szczegółowy program Lata na Placu do radości dostępny jest na liberokatowice.pl W przypadku niepogody seanse Films For Food Festival przenoszone są do „Żytniaka” (poziom +2 Libero). Każde spotkanie rozpoczyna się o 19:00 i trwa około 2-3 godziny.
Tagi: libero katowice
Wyjątkowe miejsce na mapie Rybnika. Odkryj Ceglany Renesans
5773Kosmetyczne Rewolucje: Odkryj Najnowsze Techniki i Trendy- Presto Beauty Gabinet Kosmetologii Estetycznej w Rybniku.
3522Liceum Ogólnokształcące Sióstr Urszulanek w Rybniku - idealne miejsce dla Ciebie, jeśli pragniesz rozwijać swoje pasje!
1449Zorganizujemy Twój event! - 5 lat działalności Agencji Artystycznej Paweł Polaczy.
1350Wymień stary kocioł na nowoczesną pompę ciepła Panasonic
1249Wyjątkowe miejsce na mapie Rybnika. Odkryj Ceglany Renesans
+52 / -8Kosmetyczne Rewolucje: Odkryj Najnowsze Techniki i Trendy- Presto Beauty Gabinet Kosmetologii Estetycznej w Rybniku.
+22 / -4Liceum Ogólnokształcące Sióstr Urszulanek w Rybniku - idealne miejsce dla Ciebie, jeśli pragniesz rozwijać swoje pasje!
+14 / -1Innowacyjny Gracz na Rynku Surowców Wtórnych i Produkcji Mielników Kulowych
+4 / -2Zorganizujemy Twój event! - 5 lat działalności Agencji Artystycznej Paweł Polaczy.
+4 / -2Liceum Ogólnokształcące Sióstr Urszulanek w Rybniku - idealne miejsce dla Ciebie, jeśli pragniesz rozwijać swoje pasje!
0Wyjątkowe miejsce na mapie Rybnika. Odkryj Ceglany Renesans
0Kosmetyczne Rewolucje: Odkryj Najnowsze Techniki i Trendy- Presto Beauty Gabinet Kosmetologii Estetycznej w Rybniku.
0Innowacyjny Gracz na Rynku Surowców Wtórnych i Produkcji Mielników Kulowych
0Zorganizujemy Twój event! - 5 lat działalności Agencji Artystycznej Paweł Polaczy.
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert