Restauratorzy z którymi rozmawialiśmy przyznają, że choć nadal większość gospodarstw domowych stawia na samodzielne przygotowanie potraw, to ilość zleceń cateringowych na wigilię z roku na rok rośnie. - Klienci w rozmowach z nami przyznają, że decydują się na nasze usługi z braku czasu albo po prostu dla tego, że sami nie potrafią przygotować smacznych i atrakcyjnych potraw – mówi Dawid Koczy właściciel restauracji Taaka Ryba z Suminy.
Jakie dania najczęściej zamawiane są przez mieszkańców naszego regionu na wigilijny stół? - Dominują raczej tradycyjne gusta. Przeważają zamówienia na pierogi czy krokiety – wyjaśnia Michalina Fajkis z restauracji „Pasja” z Rybnika.
Dawid Koczy zwraca jednak uwagę, że zaczynają się pojawiać zapytania o nietypowe potrawy. - Widać, że ludzie chcą spróbować czegoś nowego i próbują łączyć tradycję z nowoczesnością – twierdzi restaurator.
Na potwierdzenie tego szef kuchni Taakiej Ryby - Łukasz Szymon Gamoń zdradza, że w tym roku przygotowywał na przykład bigos z czerwonej kapusty z wędzonym karpiem. Wśród świątecznych wariacji były też ziemniaki z makiem i anyżem, smażony karp w pistacjach, a wokół dania leżały smardze, palona kora anyżu i cynamon.
A jak jest w Waszych domach? Sami przygotowujecie wigilijne dania, czy też zamawiacie je w restauracjach? A może prosicie swoje mamy i babcie o przygotowanie potraw? Czy podobają Wam się nowoczesne wersje tradycyjnych potraw?
Oddanych głosów: 856
Tagi: Boże Narodzenie, Święta Bożego Narodzenia, wigilia, wigilijne potrawy, catering, Taaka Ryba, Pasja, jedzenie
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
43046Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
41842Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
37387Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
29211W tym wypadku zginęła matka i jej 11-letnia córka. Policja prosi o pomoc (zdjęcia)
27656Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+318 / -19Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+187 / -2Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+153 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+141 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+142 / -19Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
26Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
25"Spokojna kampania, niewchodząca w merytorykę". Piotr Kuczera zadedykował zwycięstwo zmarłej siostrze
18Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
17Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Tythor90 2015-12-23
18:38:42
No no Łukaszu! :D Brawo!
~Luiza 2015-12-23
19:35:58
Ja tam wolę sama gotować świąteczne potrawy...ale rozumię, człowiek coraz bardziej zagoniony...
~niuti 2015-12-23
19:38:59
o matko! z braku czasu ....masakra. Jest czas w ogóle na wyciszenie i odpoczynek podczas tych Świąt, czy tylko hucpa, gonitwa i byle do przodu??
~ 2015-12-23
19:48:16
No właśnie jest odpoczynek i wyciszenie jak nie trzeba stać przy garach :)
~donia96 2015-12-23
19:52:10
W tych czasach najlepiej dać prywatniej firmie zrobić potrawy na wigilie bo wielkie paniczki nie potrafią nić zrobić samemu
~ 2015-12-23
20:34:15
PKB rośnie :) Donia, ty na pewno też sama szyjesz ubrania sobie i rodzinie (kupują w sklepach tylko paniczki ;) )
~Dador 2015-12-23
21:37:52
Co za czasy nastały, że ludzie ze swoim wścibstwem jeszcze innym do talerza zaglądają. Jak ktoś ma ochotę zamówić całą wigilię w firmie, to co komu do tego. Chce, niech płaci, inny ma robotę i zysk. Wszędzie wokoło zazdrość i patrzenie w cudzie życie, portfel i do tego jeszcze w talerz.
~sonia020477 2015-12-23
22:35:15
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.
~bebok31 2015-12-25
11:52:29
Znam Cię Łukaszu z BB i trzymaj tak dalej !!Twoja kuchnia i potrawy na prawde godne .. Będziemy na pewno wpadać z Bielska bo coś ten wasz Rybnik widzę średnio ..