Rybnik jako jedyne miasto w Polsce wprowadza w Zespole Żłobków Miejskich pilotażowy program mający na celu poprawę standardów żywienia w instytucjach publicznych. Jest smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Zdrowe i smaczne – takie posiłki jedzą dzieci w Zespole Żłobków Miejskich w Rybniku. Placówka jest modelowym przykładem wprowadzenia zrównoważonej diety do jadłospisu podopiecznych.
Rybnik, jako jedyne miasto w Polsce, wprowadza w swoich jednostkach pilotażowy program mający na celu poprawę standardów żywienia w instytucjach publicznych. Wszystko dzięki realizowanemu w sześciu krajach nadbałtyckich – w Finlandii, Estonii, Danii, Niemczech, Polsce, Rosji – projektowi StratKIT współfinansowanemu ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Interreg BSR.
Działania Rybnika opieką naukową objęła Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a celem przedsięwzięcia jest opracowanie rozwiązań dotyczących zrównoważonego rozwoju państw Regionu Morza Bałtyckiego w obszarze żywności i żywienia.
– Nasze działania obejmują stołówki w szkołach, przedszkolach i żłobkach, gdyż sposób żywienia dzieci i młodzieży wpływa istotnie na jakość życia obecnych i przyszłych pokoleń. Dieta w początkowym okresie życia powinna być prawidłowo zbilansowana i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość energii, składników odżywczych, płynów, zawierać produkty mało przetworzone i o wysokiej jakości, w tym ekologiczne, które są wolne od zanieczyszczeń pestycydami, antybiotykami, metalami ciężkimi i syntetycznymi dodatkami do żywności. Jednocześnie w porównaniu do konwencjonalnych zawierają więcej ważnych dla zdrowia polifenoli, witamin i nienasyconych kwasów omega 3 – wyjaśnia dr hab. Renata Kazimierczak, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Modelowym przykładem wprowadzenia zrównoważonej diety do jadłospisu podopiecznych jest Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku. Do zespołu uczęszcza sto pięćdziesięcioro sześcioro dzieci, które otrzymują cztery posiłki. W kuchni żłobka „Wesoła Rybka” przygotowywane są zbilansowane i zdrowe posiłki. Nad kalorycznością dań czuwa dietetyk, który wraz z intendentem odpowiada za komponowanie jadłospisu.
– Staramy się, aby był on urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu w nowoczesnej kuchni Żłobka „Wesoła Rybka”, wyposażonej w piec konwekcyjny. Do pozostałych naszych placówek posiłki są dostarczane trzy razy dziennie w specjalnych termoboksach, które utrzymują jakość i trwałość żywności. Nie stosujemy półproduktów, produktów garmażeryjnych czy wzmacniaczy smaku. Smak potraw wydobywamy, używając wyłącznie ziół i przypraw naturalnych. Nasi podopieczni jedzą dużo owoców i warzyw. Staramy się, by w naszej kuchni znalazło się jak najwięcej produktów posiadających certyfikat ekologiczny – wskazuje Aleksandra Bałdyga, dyrektor Zespołu Żłobków Miejskich w Rybniku.
Rybnicki magistrat dodaje, że w związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne i inne. Posiłki wydawane są w jadalniach dziecięcych w poszczególnych grupach.
- Ich spożywanie z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty. Personel Żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe, aby jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem, a nauka spożywania posiłków w interesujący i absorbujący sposób, kształtowała ich zdolności psychomotoryczne – mówi Agnieszka Skupień, rzecznik UM w Rybniku.
Zobaczcie przygotowany w ramach projektu StratKIT film dotyczącego żywienia dzieci w Zespole Żłobków Miejskich w Rybniku. Film zostanie zaprezentowany podczas międzynarodowej konferencji on-line państw Regionu Morza Bałtyckiego zaplanowanej na 24 listopada br.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Chodził po gzymsie, spadł z wysokości. Czytelnik: był pod wpływem narkotyków (aktualizacja)
91348Nie żyje biznesmen z powiatu rybnickiego. Zginął w tragicznym wypadku samochodowym w Ustroniu
81974Tragedia na hałdzie w Radlinie. Przewróciła się ciężarówka, nie żyje kierowca (zdjęcia)
30667Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
24938„Kuchenne Rewolucje” będą dzisiaj „nadawać” z Rybnika
23657Damski bokser w rybnickim urzędzie miasta? Miał bić i poniżać pracownicę
+322 / -29Bezpośrednie połączenia kolejowe z Polski do Chorwacji? Konsulat zwrócił się z prośbą do Rybnika
+262 / -5Doszło do przestępstwa w UM Rybnik? Sprawa trafiła do prokuratury
+211 / -18Były urzędnik wydziału architektury: wygrałem w sądzie z UM. Złożył skargę na prezydenta
+188 / -44Jest plan i może wejść w życie całkiem szybko. Połączenia kolejowe Rybnik – Gliwice ruszą już od czerwca?
+147 / -4„Pan mieszka na Teneryfie”, „a pan nie ma rodziny”. Pytania, odpowiedzi i riposty kandydatów były ostre
39Michał Woś po akcji ABW w jego domu: „Nie dam się zastraszyć. Nie pozwolę na zastraszanie mojej rodziny”
34Nowy stadion w Rybniku? Zapytaliśmy miasto o konkrety
31Za nami debata kandydatów na prezydenta Rybnika. Jaką mają wizję na miasto? (zdjęcia)
30Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
29Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~pprywatne 2020-10-21
15:54:37
Gdzie można znaleźć takie produkty? Gdzie się kupuje takie mięso bez "pampersa" w opakowaniu? Gdzie można kurczaka lub świnkę nie nafaszerowaną antybiotykami i innym świństwem kupić? Próbowałem usilnie i wszędzie ten sam syf, więc dajcie proszę jakieś namiary na zdrowe mięso w okolicy Rybnika. PROSZĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[email protected] 2020-10-21
16:00:23
Nie tylko kwestia samego odżywiania, ale również alergii jest tutaj ważna. Statystycznie spora ilość dzieci w tym wieku ma problem z alergiami, indywidualnie dobierana dieta jest tutaj bardzo ważna i może oszczędzić wiele problemów rodzicom dzieci i samym maluchom. Trzymać kciuki, żeby ten projekt wyznaczył nowe standardy żywieniowe w tego typu placówkach w mieście. Krok do przodu.
~spirit-of-the-town 2020-10-21
16:32:47
Pprywatne, no niestety jeśli jedzenia nie wyprodukujesz sam, to nigdzie nie kupisz normalnego. Producentom nie opłaca się takiego produkować i mają gdzieś że produkują śmierci, klient i tak kupi bo nie ma wyboru. Później już u małych dzieci pojawia się kilkanaście alergii po czym różnego rodzaju rak. Śmieciowe jedzenie zabija setki razy więcej osób niż covid.
~MTWWD 2020-10-21
18:19:12
Tukej mocie cosik na temot zdrowego rzarcio ze marketu: https://www.youtube.com/watch?v=Dus3X4rN3ao&t=4s
~Terrorysta 2020-10-21
20:25:10
pprywatne istnieje takie mięso i jest to dziczyzna.Mam to szczęście że mam do niego dostęp i nie chcę niczego innego.
~ 2020-10-22
23:13:35
wychodzi na to, że dotychczas dzieci jadły niesmacznie i niezdrowo, skoro dopiero teraz dąży się do, zdawałoby się, normalności