„Szczęście to konto w dobrym banku ,zręczny kucharz i dobre trawienie.” Jean Jacques Rousseau.
Restauracja „Szwajcaria” obchodziła ostatnio swoje pierwsze urodziny. W maju ubiegłego roku otwarto drzwi dla gości przybywających, nie tylko z Wodzisławia Śląskiego, ale również z całego regionu.
Jest nam niezmiernie miło, że w ciągu tego roku mogliśmy spotkać się z tak miłym i serdecznym odbiorem. Rozpoczynając naszą działalność byliśmy pełni obaw, jak nasz pomysł zostanie przyjęty. Kuchnia szwajcarska była/jest mało znana. Jak widzimy przypadła do gustu naszym gościom, którzy docenili nas poprzez bardzo dobre recenzje i opinie oraz częste powroty.
- Niewątpliwie „Szwajcaria” stała się rozpoznawalnym miejscem na mapie kulinarnej naszego regionu. W lutym braliśmy udział w „Festiwalu Smaku” na który przybyła rzesza gości ciekawych naszych festiwalowych propozycji. Serwowaliśmy wtedy Ravioli z gęsią wątróbką oraz pierś z kaczki wędzoną dymem olchowym – opowiada Jakub Grzybek, właściciel restauracji.
Od samego początku planem restauracji było serwowanie dań tradycyjnej kuchni szwajcarskiej , urozmaiconej nowymi trendami w sztuce gastronomicznej. Zespół tworzący struktury restauracji jest ambitny i szukający ciągle nowych pomysłów. Karta jest zmieniana co 2 miesiące aby zawsze móc wykorzystywać produkty sezonowe.
W najnowszej karcie menu ,można znaleźć takie klasyki jak kotlet szwajcarski z puree musztardowym oraz fasolką szparagową czy fondue serowe. Dla koneserów stek z dojrzewającej polędwicy wołowej wędzony na talerzu dymem dębowym. Ciekawym daniem w nowej karcie jest na pewno fuzja kuchni polskiej i szwajcarskiej czyli Rösti z krupniokiem, kapustą kiszoną oraz serem Raclette. Całe danie jest jeszcze na koniec flambirowane Calvadosem. Nie można zapomnieć o deserach, wszak czekoladą Szwajcaria stoi więc, nie obyło się bez mocno czekoladowego sufleta z lodami czy też fondue z owocami. Dla miłośników bezy jest również coś specjalnego.
Tego roku restauracja „Szwajcaria” powiększyła swój ogródek, w którym można spędzić całe popołudnie czy miły, letni wieczór. Obsługa baru przygotowała wiele orzeźwiających i bardzo smacznych napojów. Tegoroczny bestseller to Holunder. Aperitif z prosecco i syropu z kwiatu czarnego bzu. Dla gości wybierających opcję light przygotowano specjaln mrożone herbaty. Jaśmin z bzem, granat z jabłkiem czy pomarańcza z maliną. Lato to też czas na dobre białe wino. Poszerzona została oferta o wina, które na pewno przypadną Wam do gustu.
Ze względu na swoją dobrą lokalizację, restauracja „Szwajcaria” jest idealnym miejscem do organizacji małych imprez okolicznościowych czy kolacji biznesowych. Szef kuchni Jakub Grzybek wraz z całą załogą zachęca do skorzystania z opcji menu degustacyjnego. Można wybrać opcję 3 lub 5-daniową.
Ostatnie miesiące były dla całej branży gastronomicznej czasem trudnym i nerwowym. Wiele lokali musiało zostać zamkniętych, a pracownicy stracili pracę. Restauracja „Szwajcaria” przetrwała ten trudny czas i ma nadzieję, że tego lata wiele gości odwiedzi Wodzisław Śląski, aby skosztować pysznych alpejskich specjałów.
Restauracja działa od wtorku do niedzieli w godzinach od 11.30 do 22.00. Zachęcamy do rezerwacji stolików pod numerem telefonu 535 552 302.
Czekają na Państwa zawsze z uśmiechem Jakub, Iwona i Anna Grzybek wraz z całą załogą restauracji „Szwajcaria”.
Zobacz także:
restauracja-szwajcaria.pl
facebook.com/Restauracja-Szwajcaria
Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert