zamknij

Wiadomości

Remigiusz Rączka, śląski kucharz: 5 sposobów na udane dania wielkanocne

2021-04-02, Autor: 

Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe zachowywało dłużej świeżość, baba wielkanocna wyszła idealnie, sernik nie opadł a kluski do niedzielnego obiadu były wyjątkowo puszyste? Znany śląski kucharz, Remigiusz Rączka zdradził nam 5 prostych patentów kulinarnych! Te tricki przydadzą się Wam nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne.

Reklama

Patent nr 1 – na wyrośnięty sernik wiedeński

Co zrobić, żeby pojawiający się często na wielkanocnym stole sernik wiedeński był wysoki, soczysty i mokry w środku? Remigiusz Rączka zdradza prosty trick – do masy serowej należy dodać 3 ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki! Utrzymują wilgoć a sernik nie opadnie.

Patent nr 2 – długo świeże ciasto drożdżowe

Kolejna słodkość z wielkanocnego menu – ciasto drożdżowe. Co zrobić, aby zachowało dłużej świeżość? To, jak przekonuje śląski kucharz również nic trudnego. Do ciasta należy dodać trochę smalcu lub gęsiego sadła. Dzięki temu prostemu trickowi ciasto jest bardziej elastyczne i nie traci wilgoci.

Patent nr 3 – idealna baba wielkanocna

To ciekawy sposób na idealne proporcje baby wielkanocnej. Wyrzućcie wszystkie przepisy i zaopatrzcie się w kuchenną wagę! Sekretem jest bowiem ważenie jajek.

Tyle samo ile ważą jajka w skorupkach – tyle dodaj cukru i mąki. Do tego kostkę margaryny i spulchniacz. Dodatkowo sok lub skórka z cytryny – i gotowe! Ot, cały sekret.

Patent nr 4 – puszyste kluski

Do obiadu wielkanocnego idealnie pasują tradycyjne kluski. A ten patent sprawia, że wychodzą bardzo puszyste i lekkie.

Jak to zrobić? Remigiusz Rączka zdradza - jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, od razu dodać żółtko i bardzo szybko rozetrzeć. Do ciepłej masy dosypać mąki ziemniaczanej. Prawda, że proste?

Patent nr 5 – jajka bez sinych obwódek

Sine obwódki nie wyglądają apetycznie i tym bardziej nie prezentują się dobrze przy wielkanocnym śniadaniu. Warto pamiętać, aby jajek nie gotować dłużej niż 9 minut. A wkładać je do zagotowanej wody z solą. Jeśli jajka gotujemy dłużej – wtedy żółto robi się sine.

Co myślicie o tych patentach Remigiusza Rączki? Zaskoczyły Was, a może stosujecie je od dawna? Jeśli macie swoje, sprawdzone już kulinarne tricki podzielcie się nimi w komentarzach!

Oceń publikację: + 1 + 49 - 1 - 9

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (8):
  • ~terrorist 2021-04-02
    18:15:40

    15 61

    Przecież ten facet nie ma zielonego pojęcia o gotowaniu, wie to każdy kto widział choć raz jego program i na elementarną wiedzę kulinarną. Najlepszym przykładem jest nieprzesmażanie mięsa przed dodaniem do gulaszu, czy lanie do wszystkiego maggi ( podobno dla smaku).

  • ~artefaks 2021-04-02
    18:55:15

    25 40

    Moje dziewczyny robiąc PISsanki użyły do ich barwienia soku z buraka.... Piękna czerwona żywa barwa .Trzeba podziękować propagatorom soku . Dzięki którym to największe dobro i bomba witaminowa dotarło do społeczeństwa.
    Zak :) Rybnikus :) Kocham Was

  • ~lobos01 2021-04-02
    21:53:41

    8 13

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~lobos01 2021-04-02
    21:59:48

    18 33

    Byliśmy parę lat temu u niego na golonce impreza z roboty dobrze że wszyscy byli już po spożyciu alkoholu bo na trzeźwo żołądek by tego nie przyjął. A teraz porady jeszcze daje fujjjj

  • ~Jan R. 2021-04-03
    08:45:05

    43 10

    Podejrzewam, że ci/ten krytykanci nie mogą znieść tego, że Pan Remigiusz posługuje się językiem śląskim.

  • ~ 2021-04-03
    14:09:13

    9 13

    A z tych ciekawszych rzeczy może redakcja napiszę jak pan Rączka z dnia na dzień Kilka lat temu wyrzucił na zbity pysk dwoje pracowników pomimo posiadania przez nich umowy o pracę? Małżeństwo które z dnia na dzień straciło źródło dochodu i możliwość utrzymania dziecka

  • ~terrorist 2021-04-03
    14:45:57

    9 13

    Panie Janie, język śląski nie ma tu nic do rzeczy. W gotowaniu są pewne prawidłowości których należy przestrzegać, aby danie nie było spartolone. Oglądając niektóre programy pana Remigiusza ma się wrażenie, że gotuje pięciolatek :)

  • ~rob78 2021-04-03
    17:42:30

    14 2

    ~terrorist, to gdzie można spróbować Twojego kunsztu kulinarnego? Tak, dla porównania, bo akurat u Rączki w restauracji bywałem i nie mogę nic złego na temat przygotowanych mi dań powiedzieć.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5302