Okres Świąt Wielkanocnych to czas wzmożonej konsumpcji jaj. Klub Gaja apeluje do konsumentów, by kupując jajka pomyśleli o dobrostanie zwierząt. Dzięki systemowi oznaczania jaj możemy poznać ich pochodzenie. Lepiej omijać te, oznaczone numerem 3. Dlaczego?
Nadrukowane na jajkach numery - 0 (chów ekologiczny) i 1 (chów wolnowybiegowy) oznaczają, że zniosły je kury, których naturalne zachowania zostały poszanowane. - Jajka z tych hodowli są droższe, ale warto zapłacić wyższą cenę oszczędzając tym zwierzętom cierpienia. Zachęcamy do niekupowania jajek „trójek” (z numerem 3) z hodowli klatkowej! Te kury nigdy nie opuszczają klatek i nie widzą słońca – tłumaczy Jacek Bożek z Klubu Gaja.
Kura jest jednym z najczęściej wykorzystywanych zwierząt w przemyśle. Według danych Głównego Inspektoratu Weterynarii w Polsce (z 2016 r.) w chowie przemysłowym (powyżej 350 sztuk) utrzymywanych było blisko 43 miliony kur niosek, w tym ponad 38 milionów w systemie klatkowym. Dane z roku 2017 będą wkrótce opublikowane. Polska jest jednym z czołowych producentów jaj w Europie. Dane Komisji Europejskiej za 2016 r. potwierdzają, że zajmujemy trzecie miejsce, po Wielkiej Brytanii i Francji. Produkujemy około 10 miliardów jaj rocznie.
- Bardzo cieszy nas, że coraz większa świadomość polskich konsumentów przyczyniła się do wprowadzenie do sklepów i hipermarketów jajek ekologicznych. 14 lat temu zaczęliśmy kampanię mówiącą o oznakowaniu jajek i dobrostanie kur niosek. Teraz w wielu miejscach możemy już kupić „zerówki” i „jedynki”. Na świecie z jajek „trójek”, z chowu klatkowego, rezygnują także restauracje i kawiarnie. W Polsce ten trend dopiero zaczyna się – mówi dalej Jacek Bożek.
Jajka „trójki” z systemu klatkowego pochodzą od kur, które nigdy nie wychodzą z klatki na zewnątrz, są stłoczone, okaleczone, zwykle mają obcięty dziób oraz pazurki i nie mogą zaspokajać naturalnych potrzeb. Nie mogą grzebać w piasku ani wygrzewać się na słońcu.
Z kolei jaja z numerem 2 pochodzą z hodowli ściółkowej, gdzie kury trzymane są w zamkniętych budynkach produkcyjnych. Mogą przemieszczać się w zatłoczonych halach i zaspokajać niektóre naturalne potrzeby, ale nie mają dostępu do czystego powietrza, wciąż nie widzą słońca i zieleni.
Klub Gaja zachęca do zakupów jajek z numerem 0 – pochodzących z chowu ekologicznego i z numerem 1 – z wolnego wybiegu. - Kury hodowane w ten sposób mają zapewniony dobrostan, ich naturalne zachowania zostały poszanowane.
Oznacza to, że kury mieszkają w kurnikach, mogą wychodzić na wybieg, wygrzewać się na słońcu, grzebać w ziemi, swobodnie się poruszać. W chowie ekologicznym dodatkowo mają zapewnioną naturalną, certyfikowaną paszę – ziarna zbóż, zioła i trawy – mówi Jacek Bożek.
Sprawdzacie przed zakupem numery na jajkach? Czy znacie sprzedawców, którzy oferują jajka ekologiczne i z chowu wolnowybiegowego?
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Chodził po gzymsie, spadł z wysokości. Czytelnik: był pod wpływem narkotyków (aktualizacja)
91540Nie żyje biznesmen z powiatu rybnickiego. Zginął w tragicznym wypadku samochodowym w Ustroniu
82238Tragedia na hałdzie w Radlinie. Przewróciła się ciężarówka, nie żyje kierowca (zdjęcia)
30713Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
25022„Kuchenne Rewolucje” będą dzisiaj „nadawać” z Rybnika
23727Damski bokser w rybnickim urzędzie miasta? Miał bić i poniżać pracownicę
+322 / -29Bezpośrednie połączenia kolejowe z Polski do Chorwacji? Konsulat zwrócił się z prośbą do Rybnika
+262 / -5Doszło do przestępstwa w UM Rybnik? Sprawa trafiła do prokuratury
+211 / -18Były urzędnik wydziału architektury: wygrałem w sądzie z UM. Złożył skargę na prezydenta
+188 / -44Jest plan i może wejść w życie całkiem szybko. Połączenia kolejowe Rybnik – Gliwice ruszą już od czerwca?
+147 / -4„Pan mieszka na Teneryfie”, „a pan nie ma rodziny”. Pytania, odpowiedzi i riposty kandydatów były ostre
39Michał Woś po akcji ABW w jego domu: „Nie dam się zastraszyć. Nie pozwolę na zastraszanie mojej rodziny”
37Nowy stadion w Rybniku? Zapytaliśmy miasto o konkrety
31Za nami debata kandydatów na prezydenta Rybnika. Jaką mają wizję na miasto? (zdjęcia)
30Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
29Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~jand 2018-03-28
17:35:14
Już widzę te sceny na targu:
- Czy to ekologiczne jajka?
- Pani, dyć bych pieroństwa nie przedowała!!! Swojski, jak przed wojnom, my to sami w doma jemy, takich jajec już żodyn ni mo!!! Biercie, bo braknie! Wiela pakować??? 30??? 40???
;)
~Lateks 2018-03-28
17:36:44
Szkoda że pan Bożek jest oderwany od rzeczywistości. Według mnie na fermie lepiej jak kury są w klatkach niż na tzw. ściółce z tego względu że jajka i kury są czystsze. Po za tym są specjalistyczne krzyżówki fermowych kur niosek które w dużych stadach by się zadzióbały na śmierć, dlatego są im obcinane dzioby. Co do pasz to szkoda że nikt nie powie iż 95% pasz w Polsce i całej UE są produkowane na bazie śruty sojowej GMO. A modyfikacja genetyczna polega na tym że taką soję czy kukurydzę można cały czas pryskać roundupem dzięki czemu nie ma problemu z chwastami które zmniejszały zyski. Zatruta ziemia i woda to nie problem dla Monsanto bo jej rośliny rosną mimo ciągłych oprysków.
Jedyna alternatywa dla śruty sojowej to mączki mięsnokostne produkowane z odpadów rzeźniczych. Są one stosowane w żywieniu drobiu i trzody wieprzowej na całym świecie po za UE. I teraz największy absurd to taki że jak powiększono klatki w UE to były takie braki że pozwolono na import jaj np. z Ukrainy gdzie normalnie karmi się mączkami. Inna sprawa że dziś mając własne kury i karmiąc je odpadkami z kuchni jest to nielegalne według polskiej weterynarii na podstawie przepisów UE.
~ 2018-03-28
17:37:25
Za to kury "zero" dziobią naszą zasyfioną glebę. W jajkach toksyny
~ 2018-03-28
19:07:35
Nie wiem co gorsze? Cebularz szukający jaj klatkowych o 2 zł taniej na Wielkanoc czy też katolik nie widzący niczego złego w torturowaniu i trzymaniu zwierzęcia przez całe życie w klatce?
~ 2018-03-28
19:54:52
A są jeszcze jakieś osoby które jedzą takie pseudojajka? Przecież takie jajko z trójką w ogóle nie smakuje i nie pachnie jajkiem. Lepiej zjeść 2 droższe jedynki lub zerówki niż 5 trójek na jajecznicę. Ludzie, nie traktujmy się jak śmietniki.
~Klara Listopad 2018-03-28
20:02:06
A ja ostatnio czytałam artykuł że jaja z 3 są generalnie najbezpieczniejsze do spożycia,bo są najbardziej kontrolowane pod kątem paszy itp.A najgorsze jaja od kur z ogródka co jedzą wszystko.I kogo słuchać?Dla mnie jajko to jajko.I tyle w temacie.Milego wieczoru.
~spirit-of-the-town 2018-03-28
20:20:12
Klaro, kury z ogrodu jedzą tylko to co chcą a te z klatek to co muszą. To daje różnicę. Opowieści o lepszej jakości trojek pewnie sponsorowane przez ich producentów.
~Lateks 2018-03-28
20:23:44
~Klara Listopad można w klatkach kontrolować paszę, tylko nikt tego nie robi na co dzień. Inaczej nie byłoby afery z fipronilem czy pleśnią w paszach. Jasne że kura na podwórku zje co chce, a to robaka, a to trawę czy inne chwasty. Tylko o tym żeby kura się zatruła zjedzoną trawą czy robakiem nie słyszałem, a o zatruciach po podaniu paszy co chwilę słychać zwłaszcza w informacjach branżowych.
~ 2018-03-28
20:45:20
Jajka z targu wymywane octem, żeby nie było napisów ;)
Kiedys 30 kur niosek na 40m2, plac wyglądał jak tor do motocrossu. Nie wyobrażam sobie tego na skalę przemysłową.
~ 2018-03-28
20:48:48
Kogo słuchać? Klaro Listopad na pewno nie swojej intuicji. wg której zamknięta w piwnicy o wymiarach 50 cm x 50 cm na 10 lat i jedząca mączkę kostną będziesz wyglądała lepiej i zdrowiej niż żyjąca na wolności i jedząca co chcesz.
~Hjg Ghjf 2018-03-28
21:08:10
Jajko ekologiczne za 1 zl od sztuki....jak stanieja to zaczne kupować.mam gdzies dobro kury jak za najnizsza pensje musze utrzymac siebie i dziecko
~auralfloat 2018-03-28
21:22:35
Innych jajek niż zerówki czy po prostu od kur ze wsi nie da się jeść. Różnica w smaku i wyglądzie jest kolosalna, trójki po prostu śmierdzą i mają żółtka tak żółte, jakby maźnięte farbą, skorupki twarde. Nie pamiętam kiedy jadłem trójki.
~auralfloat 2018-03-28
21:24:52
~Hjg Ghjf , ale na paliwo i internety jest kasa? 30 jaj to 30zł, w skali miesiąca to rzeczywiście jest potworny wydatek... Nawet za 60 jaj...
~Hjg Ghjf 2018-03-28
21:49:34
Na jakie paliwo? Nie mam auta bo mnie nie stac.
30 zl dla mnie to duzo na jajka.
ja nie gornik.nie zarabiam 6000zl
~Basia_Basia 2018-03-28
22:22:17
Osobiscie kupuje 0 badz 1 i szczerze mowiac dlatego ze w tych jajkach nie spotkalam jeszcze takich plywajacych 'spluwin' ten kto kupuje 3 wie o czym pisze.
~Pan Parasol 2018-03-29
01:17:40
Oto jest pytanie... jak żyć czy jak umrzeć?? Wszystkie kury i te które widzą słońce i są "szczęśliwe" i te które nigdy go nie widziały i są "nieszczęśliwe" kończą swój podły, niewolniczy uwarunkowany tylko korporacyjnym zyskiem i kaprysem konsumenta żywot kiedy przestają się nieść. Wszystkie wówczas, niezwykle równe wobec siebie kończą w ten sam sposób: obraca się piła z ostrą tarczą, poniżej biegnie taśma. Kury z wyłamanymi skrzydłami, zaczepionymi o kraj taśmy jadą pod nóż. Ostra tarcza masowo ucina im szczęśliwe i nieszczęśliwe główki.... te wszystkie wspomnienia lądują w jednej prasie. A później już tylko pasztet i to co zdołacie wygrzebać w brudnych lodówkach marketów.
~minowa 2018-03-29
05:08:42
Pisanki są dla ozdoby, nie do jedzenia, więc mogą byc zrobione z "3" !!!
~ 2018-03-29
07:12:03
właściciele hodowli oznaczonych 3 połączcie siły i wykonajcie w końcu przelew, a zapanuje świąteczna zgoda i cisza nad jajkiem......
~spirit-of-the-town 2018-03-29
08:26:21
~Pan Parasol, masz 100% racji. Ja jedząc jajka od normalnych kur dbam przede wszystkim o moje szczęście. A kura cóż, taki jej los. Należy też wspomnieć o mięsie normalnych kur, nie mającym wiele wspólnego z tym marketowym, z kur "pod specjalnym nadzorem weterynaryjnym".
~dr_Moriarty 2018-03-29
10:51:28
Widzę po komentarzach, że w społeczeństwie jest jeszcze wielu egoistycznych idiotów, którym los zwierząt jest kompletnie obojętny. Szmutne.
~Lateks 2018-03-29
18:25:02
~ryhor pokaż mi gdzie kupia te jajka myte octem?
Swoją drogą 30 kur na 40m2? To tam po roku czasu musi być jeden wielki obornik. Na 800m2 to dzielisz na 4 i co tydzień inna kwatera. Na dużą skalę jest to kosztowne, ale przy obecnych cenach opłacalne. Tylko nigdy tak się nie da wyprodukować w cenie 22gr za szt.