zamknij

Wiadomości

Pasja narodziła się wraz ze smakiem, czyli jak się „kręci” pyszne lody w Rybniku

2017-08-12, Autor: 

Lubią je dzieci, lubią dorośli. Są zimne, orzeźwiają i co ważne – są smaczne. Mowa oczywiście o lodach, które cieszą się popularnością zwłaszcza podczas największych upałów. Co ciekawe, w naszym mieście są osoby, które same wyrabiają te pyszności. Poznajcie pasję państwa Janusza i Małgorzaty Witów.

Reklama

Mieliście już okazję posmakować #LodyzRybnika? Od kilku dni w centrum Rybnika możecie zjeść wyjątkowe lody bez sztucznych składników, produkowane przez rodzinną firmę Bravita. Tworzą ją pasjonaci – Janusz i Małgorzata Witowie. Jak zaczęła się ta historia?

Pasja zrodziła się ze smakiem

Pasja państwa Witów rozpoczęła się kilka lat po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Wtedy to na zachodzie zapanował trend na tworzenie produktów bez sztucznych dodatków, z jak największym udziałem naturalnych składników. Tak samo było z lodami. Otwierający się na wschodnie kraje Holendrzy zaprosili bohaterów naszego artykułu do Niemiec pokazać, jak się robi te przysmaki. – Zaprosili mnie i żonę wraz z grupą innych osób w okolice Drezna, by pokazać zakład. Zainteresowali nas koncepcją, a najbardziej urzekł nas smak lodów – to jest coś innego niż to, co znamy ze sklepu czy marketu. Mleko z gospodarstwa, warsztatowość, mikroskala produkcyjna – to nas urzekło, postanowiliśmy sprowadzić pomysł do naszego regionu – mówi Janusz Wita.

Produkcja naturalnych lodów ruszyła w 2013 roku, pomimo tego, że właściciele firmy nie działali wcześniej w tej branży. Nieoceniona okazała się pomoc technologów z Holandii oraz szkoleń z wyrobu lodów.

Jak się kręci lody?

Kwintesencją lodów rzemieślniczych są naturalne składniki, bez chemicznych dodatków. Jeżeli chodzi o mleko – pochodzi ono z krów znajdujących się na gospodarstwie państwa Witów pomiędzy Świerklanami, a Połomią. Z kolei owoce pochodzą od innych zaprzyjaźnionych gospodarstw w regionie.

W jaki sposób produkowane są takie lody? Najważniejsza rzecz, trzeba zachować proporcję podczas mieszania mleka z innymi produktami. W przeciwnym razie nie otrzymamy pożądanego smaku. Potem przygotowujemy maszynę, musi być sterylna, następnie zaczynamy kręcić pierwszą partię – wyjaśnia Małgorzata Brachman-Wita.

Słowo „kręcenie” zostało tu użyte nie bez kozery. Wymieszana masa wpada do komory mrożącej, gdzie wirują noże odkrawające ją od formy. – W efekcie tego wychodzi bardzo smakowita produkcja, którą pakujemy do pojemników – śmieje się Janusz Wita.

Jesteście ciekawi, ile mleka potrzeba do produkcji tych pyszności? Podczas lata około 800 litrów na miesiąc. Do tego dochodzi jeszcze 300 litrów śmietany, czyli zagęszczonego mleka.

Mieszkańcy lubią to, co regionalne

Polacy, a w szczególności mieszkańcy naszego regionu polubili produkty rzemieślnicze, regionalne. Widać to np. po klientach szukających piw kraftowych w sklepach. Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się dania regionalne. Podobnie jest z lodami. – Prowadzimy przy naszym gospodarstwie mały kiosk z lodami. Przyjeżdżają do nas klienci z Rybnika, Radlina, Jastrzębia-Zdroju czy Połomi. Jakiś czas temu po lody przyjechały do nas panie z Marklowic, udały się do Świerklan na biesiadę, a wracając podjechały jeszcze raz do gospodarstwa. W tym sezonie widać wyraźnie modę na lody rzemieślnicze. Kilka lat temu to byłoby nie do pomyślenia, prym wiodły tylko wielkie koncerny – zauważają nasi rozmówcy.

A czy Wy jesteście miłośnikami wyrobów regionalnych? Próbowaliście już może lodów państwa Witów? Jeżeli nie, to macie dobrą okazję. Szukajcie takiego wózka z lodami jak na filmie:

Oceń publikację: + 1 + 87 - 1 - 12

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (15):
  • ~telesrele 2017-08-12
    14:02:16

    88 12

    Najlepsze lody, jakie pamiętam, to te z lat dzieciństwa. Nazywały się "pingwin". Nie były tak przesłodzone, jak obecne i autentycznie orzeźwiały. Były też stosunkowo tanie, bo np. bardziej popularne "bambino" kosztowały chyba 2,60, a pingwiny tylko 1,80. Może ktoś wie, z jakich składników były produkowane i czy była w nich chemia ? Obecnie chemia jest chyba we wszystkich produktach, a czy w latach 60-70 też tak było ? Podejrzewam, że nie. Przykładem może być mleko, które można było spokojnie zostawić na kwaśne. Teraz możemy o tym zapomnieć.

  • ~AlexRk 2017-08-12
    14:24:08

    57 31

    W większości cukierni można kupić takie same lody jak "reklamowane" w tym artykule :)

  • ~asdfzxc 2017-08-12
    15:10:57

    13 2

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~RMG 2017-08-12
    17:17:49

    36 13

    Takie lody na pewno są smaczniejsze niż wyrabiane przez wielkie koncerny, I zdrowsze :)

  • ~ 2017-08-12
    19:55:07

    2 19

    -------__/\_ - NOC PERSEIDÓW
    __/\__ ---♥♥♥♥♥♥♥♥♥

  • ~bozianka 2017-08-12
    21:23:59

    55 8

    Najlepsze lody "kręcone" są od około 20 lat jak nie dłużej w Boguszowicach na przeciw SP 16. I o nich nikt nie napisał od właśnie tych blisko 20 lat. Pamiętam jakim hitem było dostać "karteczkę" na darmowego loda w dzień dziecka - ten zwyczaj trwa do dziś... I też w nich chemii nie ma i nie było, bo kto dłużej w kolejce stał to widział co do maszyny wlewane jest...

  • ~ 2017-08-12
    21:44:22

    6 3

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~Aurelia Hajka 2017-08-12
    22:47:46

    21 21

    Najlepsze lody w okolicy!

  • ~ 2017-08-13
    00:02:37

    41 1

    Jeszcze 25 lat temu wszystkie lody, zarówno małych czy dużych wytwórców były takie jak tu opisywane, bo robione tylko z mleka i śmietany i dodatków smakowych bez chemii, później jednak wchodzące na nasz rynek zachodnie koncerny dla obniżenia kosztów/zwiększenia zysku/uproszczenia produkcji i podążający za nimi rodzimi producenci zaczęli sukcesywnie zastępować naturalne składniki fabrycznymi mieszankami chemicznymi, a my byliśmy przyzwyczajani do nowych "smaków", obecnie nastała moda na zdrową żywność i produkty naturalne, sklepy z takimi produktami przeżywają rozkwit, a przecież do lat 90 w sklepach były tylko taka zdrowa żywność ,dopiero otwarcie granic na Zachód spowodowało zalew spożywczych śmieci, dlatego dziwi mnie że to Holendrzy, najwięksi w Europie przemysłowi producenci śmieciowej żywności, uczą Polaków jak robić "produkty bez sztucznych dodatków, z jak największym udziałem naturalnych składników",oczywiście temat nie dotyczy tylko lodów, ale całej spożywki, dla przykładu będąc na Podlasiu byłem zaskoczony jakością lokalnych sklepowych wędlin, okazało się że prawie każdy robiąc wędliny w domu wie jak smakuje dobra kiełbasa i dlatego byle jaki produkt, taki który zalewa nasz rynek, tam by się nie sprzedał

  • ~ 2017-08-13
    10:34:00

    4 1

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~smr 2017-08-13
    13:47:34

    14 9

    Lody faktycznie jak każde inne, więc szału ni ma ...

  • ~ 2017-08-13
    14:37:30

    40 8

    W łikend za imperium na parkingu też dobre lody robią.

  • ~ 2017-08-14
    02:49:06

    7 4

    ~flamasterflexx - tak jako grę wstępną....

  • ~przykopa 2017-08-15
    09:56:56

    3 0

    ~telesrele 2017-08-12 14:02:16
    Najlepsze lody, jakie pamiętam, to te z lat dzieciństwa. Nazywały się "pingwin".
    Z tego co pamiętam to mówiło się że to są lody robione na bazie ceresu ,wyczuwalna była też nuta wody

  • ~Michał JAbłoński 2017-08-15
    10:25:26

    1 1

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4937