Co, gdzie i jak przechowywać, aby nie tracić czasu na poszukiwanie potrzebnych akurat przedmiotów bądź produktów spożywczych? Bez względu na to, czy dopiero projektujesz swoją kuchnię, czy też zamierzasz ją uporządkować, poznaj nasze praktyczne rozwiązania!
Najważniejsza zasada w aranżacji tego pomieszczenia to trzymanie się zasad ergonomii. Dobrze jest stworzyć tzw. trójkąt roboczy, czyli wydzielić trzy strefy do poszczególnych prac kuchennych – strefę przechowywania, przygotowywania i zmywania oraz gotowania. Codzienne przyrządzenie posiłków jest swego rodzaju rutyną. Każdego dnia powtarzasz te same czynności, przez co dobrze wiesz, jakie i w jakiej przestrzeni wykonujesz. To z kolei ułatwi zaplanowanie funkcjonalnej kuchni.
To tu zazwyczaj wszystko się zaczyna. Wyciągasz produkty, które chcesz przygotować sobie do zjedzenia, wypakowujesz część zakupów spożywczych. Najlepiej, aby lodówka zlokalizowana była jak najbliżej wejścia i zlewu. Produkty niewymagające chłodzenia można przechowywać w pobliżu, w osobnym małym pomieszczeniu lub w szafkach.
Do zorganizowania kuchennej spiżarni nadadzą się:
W strefie przechowywania istotne są również inne szafki i szuflady. To miejsce dla sztućców i talerzy, które powinny być blisko siebie. Pierwsze z nich schowaj do szuflady. Talerze umieść natomiast w szafce nad nią. Jest to również przestrzeń do trzymania kubków, filiżanek, szklanek i kieliszków. Garnki umieść blisko kuchenki gazowej lub płyty indukcyjnej, aby łatwiej było po nie sięgnąć, gdy będziesz chciał coś ugotować.
Blat roboczy powinien być blisko zlewu i kosza na śmieci. To w tym miejscu odbywa się właściwa obróbka żywności. Aby wygodnie się pracowało, potrzebujesz dużego blatu mierzącego od 120 cm do 210 cm.
W tej strefie przydać ci się mogą również:
W strefie mycia i zmywania, jednej z najczęściej wykorzystywanych na co dzień, główną rolę odgrywa zlew. Na nim ustaw specjalne durszlaki lub opiekacze do umytych naczyń i sztućców. Tutaj też wstaw zmywarkę (najlepiej zabudowaną). Jeśli nie chcesz, aby detergenty i ścierki psuły krajobraz kuchenny, włóż pod zlewozmywak np. wąskie cargo. Tam też zaplanuj miejsce na kosz lub sortowniki na odpady.
Jeśli jest taka możliwość, między miejscem do gotowania a zlewem zostaw sobie kawałek blatu. Przyda się podczas przygotowywania posiłków na ciepło lub pieczenia.
Zobacz ofertę na fronty kuchenne IKEA
Coraz częściej zamiast tradycyjnych szafek kuchennych stosowane są szuflady. Są bardzo praktycznym rozwiązaniem, ponieważ zapewniają pełny wysuw i duży udźwig. Dzięki różnym systemom organizacji łatwo zachowasz w nich ład i porządek. Nie będziesz musiał tracić czasu na poszukiwanie produktów ukrytych gdzieś w głębi szafki.
Wielopoziomowe szuflady to rozwiązanie doceniane w kuchni. Dzięki temu możesz wykorzystać maksymalnie przestrzeń i zapewnić sobie dobry dostęp do wszystkich sprzętów czy akcesoriów. Szczególnie praktyczne i wygodne są systemy cargo. To rodzaj wąskiej szuflady, która jest całkowicie wysuwana. Ma najczęściej druciane lub lekko ażurowe boki, a przechowywane w niej produkty są widoczne jak na dłoni. Tańszą alternatywą dla szuflad będą wysuwane kosze na prowadnicach. One również zapewnia ci łatwy dostęp do całej zawartości.
Jeśli wyłożysz szuflady specjalnymi antypoślizgowymi matami, ochronisz je przed zarysowaniami. Zapobiegną one przesuwaniu się przechowywanych przedmiotów i wytłumią dźwięk. Dotniesz je bez problemu do wymiarów szuflad.
Łatwiej utrzymasz porządek dzięki przegrodom, którymi rozdzielisz przechowywane przedmioty. Do posegregowania noży, widelców i łyżek wybierz specjalnie tacki na sztućce. Wstaw przesuwane pojemniki i zarządzaj w wygodny dla siebie sposób miejscem w szufladach. Montując w nich listwy ledowe, zapewnisz sobie dodatkowe oświetlenie. Nie będziesz musiał włączać głównego światła, aby wyciągnąć coś w środku nocy.
Zobacz szafki kuchenne IKEA
Dostęp do przedmiotów przechowywanych na półkach i w szafkach kuchennych musi być łatwy i szybki. Oferują to również szafki narożne. Kiedyś znienawidzone za niepraktyczność, dziś nadają się w 100 procentach do wykorzystania. W przypadku takich szafek pomocne będą wysuwane nerki i karuzele do przechowywania np. garnków, talerzy, patelni czy rondli. Zapewnisz sobie dzięki temu wygodny dostęp do nich.
Również klasyczne szafki lub takie o nietypowym wymiarze dają wiele możliwości nowego zagospodarowania i ułatwienia sobie korzystania z nich.
Świeżość i aromat przypraw w proszku lub w płynie zachowasz na dłużej, trzymając je w szczelnie zamkniętych pojemnikach blisko strefy gotowania – szybciej i łatwiej wówczas doprawisz jedzenie ulubionymi ziołami. Słoiczki, fiolki czy dozowniki wyeksponuj na wiszących stojakach, szynach lub półkach. Doskonale wkomponują się w każdy styl, w jakim urządzasz kuchnię. Możesz je także posegregować w szufladach czy szafkach za pomocą specjalnych przegródek.
Wykorzystaj przestrzeń pod półkami i zamontuj tam wysuwane pojemniki na żywność z uchwytami, które mocuje się od spodu półki. Zyskujesz miejsce do trzymania np. płatków śniadaniowych, bakalii, pieczywa, kasz, ryżu, cukru czy mąki. Te najlepiej przesyp do pojemników lub słoików, aby łatwiej było z nich korzystać. Jeśli chcesz ujawnić ich zawartość, ustaw je na półkach.
Jednym z podstawowych elementów wyposażenia w twojej kuchni jest zapewne zastawa stołowa. Jeśli masz miejsce, przechowuj ją poziomo w szufladach wyłożonych ochronnymi matami antypoślizgowymi. Uniemożliwią one wówczas przesunięcie się talerzy czy garnków podczas otwierania. Dodatkowo wytłumią dźwięk kładzionych przedmiotów.
Praktycznym rozwiązaniem będą też specjalne stojaki. Wówczas talerze ułożysz pionowo. Jeżeli do przechowywania zastawy wybierzesz szafki, podziel przestrzeń dodatkowymi wstawianymi półkami. Wtedy jej poszczególne elementy możesz rozdzielić według wielkości czy przeznaczenia.
Co najmniej kilka razy dziennie korzystasz ze sztućców. Możesz trzymać je w pierwszej szufladzie w specjalnych pojemnikach z odpowiednio dopasowanymi przegródkami. Na noże możesz użyć specjalnej tacki z rowkami. W przedniej części umieść podstawowe, a głębiej te, których rzadziej używasz. Inny pomysł na przechowywanie sztućców? Włóż je do dekoracyjnych pojemników zawieszanych na szynach.
Co zrobić z nożami, chochlami, łyżkami cedzakowymi czy innymi metalowymi akcesoriami, aby były zawsze pod ręką? Jeśli często ich używasz, skorzystaj ze specjalnej listwy magnetycznej. Przymocuj ją do ściany i zyskaj przy okazji element dekoracyjny w kuchni.
Masz dość bałaganu w szafce z pokrywkami? W ryzach utrzymasz je za pomocą stojaków lub stalowych przegródek! Ich wymiary dopasujesz do wielkości miejsca. Podobnie możesz rozwiązać problem garnków czy patelni, zarówno w szufladach, jak i szafkach. Mniejsze elementy przechowuj w większych. W ten sposób po otwarciu szafki czy szuflady cały komplet będzie widoczny i łatwy do wyjęcia.
Przy okazji porządkowania kuchni możesz także zmienić jej wygląd. Jak? Ułatwią ci to fronty do szafek wiszących i stojących oraz fronty do szuflad. W ofercie IKEA znajdziesz różne wzory, a ich wymiar dopasujesz bez problemu do dotychczasowych szafek. Masz do wyboru fronty kuchenne lakierowane oraz matowe, wykonane z wysokiej jakości materiału. Modne i trwałe na jakiś czas odświeżą wygląd twojej kuchni!
Chodził po gzymsie, spadł z wysokości. Czytelnik: był pod wpływem narkotyków (aktualizacja)
91328Nie żyje biznesmen z powiatu rybnickiego. Zginął w tragicznym wypadku samochodowym w Ustroniu
81971Tragedia na hałdzie w Radlinie. Przewróciła się ciężarówka, nie żyje kierowca (zdjęcia)
30663Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
24924„Kuchenne Rewolucje” będą dzisiaj „nadawać” z Rybnika
23647Damski bokser w rybnickim urzędzie miasta? Miał bić i poniżać pracownicę
+322 / -29Bezpośrednie połączenia kolejowe z Polski do Chorwacji? Konsulat zwrócił się z prośbą do Rybnika
+262 / -5Doszło do przestępstwa w UM Rybnik? Sprawa trafiła do prokuratury
+211 / -18Były urzędnik wydziału architektury: wygrałem w sądzie z UM. Złożył skargę na prezydenta
+188 / -44Jest plan i może wejść w życie całkiem szybko. Połączenia kolejowe Rybnik – Gliwice ruszą już od czerwca?
+147 / -4„Pan mieszka na Teneryfie”, „a pan nie ma rodziny”. Pytania, odpowiedzi i riposty kandydatów były ostre
39Michał Woś po akcji ABW w jego domu: „Nie dam się zastraszyć. Nie pozwolę na zastraszanie mojej rodziny”
34Nowy stadion w Rybniku? Zapytaliśmy miasto o konkrety
31Za nami debata kandydatów na prezydenta Rybnika. Jaką mają wizję na miasto? (zdjęcia)
30Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
29Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert