zamknij

Wiadomości

Myśleliście, że smog to już przeszłość? W nocy PM10 przekraczało 1000%!

2017-03-15, Autor: 

Choć mamy już połowę marca, a wkrótce zawita do nas wiosna, nadal musimy mierzyć się z problemem smogu w naszym mieście. Dzisiaj o północy stacja pomiarowa na ul. Borki wykazała stężenie pyłu zawieszonego na poziomie 578 µg/m3. Norma była więc przekroczona o 1156%.

Reklama

Jakość powietrza zaczęła się pogarszać we wtorek o godzinie 20.00. Słupek wskazujący stężenie PM10 podskoczył z 49 do 389 µg/m3. Potem było tylko gorzej, a o północy stacja na Borki zanotowała 578 µg/m3. Sytuacja zaczęła poprawiać się od godziny 2.00 w nocy, a o 11.00 pył zawieszony znajdował się na poziomie 59 µg/m3.

Mimo że problem smogu jest cały czas aktualny, strażnicy nadal otrzymują zgłoszenia dotyczące amatorów spalania odpadów w piecach. W miniony czwartek (9 marca) strażnicy, podczas kontroli nieruchomości, w piecu kaflowym odnaleźli pozostałości spalonych ram okiennych. - W palenisku znajdowały się metalowe okucia, a sprawca przyznał, że spalał lakierowane drewno. Funkcjonariusze w związku z ujawnionym wykroczeniem nałożyli na sprawcę maksymalny mandat w wysokości 500 zł – mówi Dawid Błatoń, rzecznik Straży Miejskiej w Rybniku.

Oceń publikację: + 1 + 19 - 1 - 21

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (31):
  • ~olo-s 2017-03-15
    11:41:40

    86 65

    Jakby nie było innych tematów, ciągle to samo... Wyluzujcie albo zmieńcie redaktorków...

  • ~minowa 2017-03-15
    11:42:17

    65 19

    Kotły CO mają być wymienione na kotły klasy V. Na co będą musiały być wymieniane piece kaflowe, kominki i kuchnie węglowe ?

  • ~Arteks 2017-03-15
    11:50:44

    @minowa - naprawdę jeszcze ktoś używa kuchni węglowych??? Przecież obecnie można kupić małą kuchenkę elektryczną za 50 zł, a gazową niewiele drożej za 150 zł. Ciasta w nich się nie upiecze ale zupę można zrobić i kotlety usmażyć. Naprawdę mamy ci wierzyć, że ktoś używa węglowej kuchni z powodu biedy w sytuacji kiedy koszt elektrycznej lub gazowej i butli z gazem (jeśli w okolicy nie ma ziemnego) to grosze? @olo-s - czym więcej media będą drążyć temat, tym lepiej.

  • ~olo-s 2017-03-15
    12:05:35

    76 37

    @Arteks - wystaw głowę poza swoje mieszkanie, grosze dla Ciebie, wielu ludzi nawet na takie "luksusy" nie stać, na terenach powiedzmy wiejskich dużo jest jeszcze takich domostw, w których użytkuje się takie piece, nie wspominając już o kaflokach... A smog był, jest i będzie póki dla ludzkości energia kopalna będzie priorytetem.

  • ~ 2017-03-15
    12:07:16

    36 35

    Niejaki OLO jak masz dzieci albo wnuki to wyprowadz je na te zgnile powietrze!!!!!!!!!!!!!

  • ~Arteks 2017-03-15
    12:25:57

    33 87

    @olo-s - wiesz co, mówienie, że kogoś nie stać na zakup kuchenki elektrycznej za 50 zł to już jest naprawdę ręce opadają... To niektórzy w tydzień więcej wydają na papierosy... To kafloki jeszcze potrafię zrozumieć (w określonych przypadkach) ale używanie kuchni węglowych do przyrządzania obiadów w dzisiejszych czasach to brzmi dla mnie tak jak używanie żelazek na parę z duszą... Człowieku, nie te czasy! Najniższy zarobek obecnie to 2000 brutto a takich osób w Rybniku które tak mało zarabiają jest garstka.

  • ~imrahil 2017-03-15
    12:27:32

    45 30

    Arteks, jasne, że używają i to nie z biedy, ale ze skąpstwa. znam przypadek - dom wielopokoleniowy. emeryt górniczy, dodatkowo pracujący. zięć - górnik z deputatem, żona pracuje, zarabia całkiem dobrze. wnuk - górnik z deputatem. pod domem trzy samochody i to nie fiaty panda. do tego domek w górach. gotują na kuchni węglowej przez cały rok (i tak też podgrzewają wodę). kopcą 365 dni w roku. do tego przewymiarowany, źle zainstalowany kocioł opalany węglem. to gospodarstow domowe to najwięksi zadymiarze w całej dzielnnicy, przepuszczają rocznie grubo ponad 10 t węgla. czasem dymi się z dwóch kominów naraz i to nie tylko przy rozpalaniu. nie z biedy, tylko z powodu tego, że dla nich ten węgiel jest zbyt tani. w innych rejonach Polski, gdzie węgiel, flot czy muł są droższe, nie ma takiego problemu. ludzie spalają paliwa lepiej, częściej decydują się na gaz. problem śląskiego smogu to po prostu zbyt tani opał, więc można go palić byla jak i ile dusza zapragnie.

  • ~Tadeusz Kiełkowski 2017-03-15
    12:27:59

    67 7

    Piec kaflowy to nie przeżytek. W Niemczech niemal w każdym domku letniskowym budowane jest tego typu ogrzewanie. Zużycie węgla około 5 kg na dobę.

  • ~Jan Jelocha 2017-03-15
    12:34:03

    66 14

    @Arteks, jak pracowałem w Włoszech , to każda uznana restauracja miała piec na paliwa stałe, czyli na drewno i piekarnik na pizzę z szamotu i gliny opalany drewnem. Dziś już żadna szanowana restauracja nie gotuje na gazie czy prądzie, ale na żywym ogniu, widać że nie jesteś obyty w świecie, w Włoszech każdy w domach gotuje się na piecach opalanym drewnem, widać że jesteś trochę zacofany z tematem kulinariów i restauracji, ale skoro w Rybniku kebab robiony na gazie i elektryce to uznajesz za restauracja, dopóki nie zaczniesz zwiedzać innych krajów, to twoje zacofane wiejskie myślenie nie minie, zobacz jak smakuje prawdziwa włoska pizza, ta z supermarkietu, którą kupujesz i odgrzewasz w piekarniku to włoska nie jest, tyle ci podpowiem. Żywy ogień w kulinariach obecnie jest w światowym trendy , znów ci się czasy zatrzymały na towarzyszu Gierku.

  • ~ 2017-03-15
    12:35:30

    62 10

    @Arteks pochodzę z biednej rodziny i wiem co to piec kaflowy, węglowy w kuchni itd. Wiele ludzi dalej tego używa i daje sobie radę. Powodem nie są przyzwyczajenia tylko bieda. Opieka społeczna prędzej da na węgiel niż na pokrycie rachunku za energię elektryczną. Drugą sprawą są deputaty rodzin górniczych. Moja babcia grubo po "80" dalej używą węglowego pieca w kuchni, nagrzeje sobie pomieszczenie, obiad ugotuję. Nie ma gazu na jej wiosce i jakoś sobie radzi. Ty myślisz, że każdy ma 10 tysięcy dochodu co miesiąc i stać go na wszystkie luksusy. Ja jestem ciekawe, gdy każdy wymieni kocioł na typ V klasy ile czasu będą używane gdy znów wprowadzą bardziej rygorystyczne normy.

  • ~Jan Jelocha 2017-03-15
    12:42:22

    56 3

    @Tadeusz Kiełkowski-Piece kaflowe już dawno temu wróciły do łask, na zachodzie to buduje się tego masa, bo jest to po prostu najzdrowsze ogrzewanie, dziś nawet w nowych domach buduje się nowoczesne piece kaflowe , często używa się do tego zabytkowych kafli, które na rynkach mają olbrzymią wartość.

  • ~Jan Jelocha 2017-03-15
    12:53:22

    43 4

    minowa-Według projektu ustawy to na nic nie trzeba zmieniać pieców, bo ustawa dotyczy jednie kotłów, piec nie jest kotłem, tak jak kominek, więc to nie dotyczy tego typu ogrzewania, jedynie dotyczy to kotłów.

  • ~eljot13 2017-03-15
    14:02:32

    52 9

    ~Arteks- "Najniższy zarobek obecnie to 2000 brutto a takich osób w Rybniku które tak mało zarabiają jest garstka" - naprawdę garstka??? wierzysz w to co napisałeś? widzę, że dobra zmiana na dobre zawładnęła twoim umysłem.

  • ~gracka 2017-03-15
    14:26:23

    36 11

    Proponuję wyciąć jeszcze więcej drzew- to na pewno pomoże... Tlen w słoikach wkrótce w twoim markecie- super ceny!

  • ~ 2017-03-15
    14:30:37

    42 10

    @Arteks obudź się, to nie Narnia, wróć do drzwi, którymi tu się dostałeś, czekam przy szafie na Ciebie. Podawanie sumy brutto zarobku to jak ważenie świń wraz z korytem.

  • ~ 2017-03-15
    14:42:13

    22 12

    Gdzie ta Ustawa Antysmogowa...?

  • ~ 2017-03-15
    15:08:15

    15 2

    Pewnie Szyszko będzie w całej Polsce sadził oxytree... tylko czy problem zniknie? wątpliwe

  • ~drwall 2017-03-15
    15:37:23

    7 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~Arteks 2017-03-15
    17:23:44

    13 41

    @islamista - fajny nick sobie wybrałeś, czyżbyś był tak jak uchodźcy którzy w dużej mierze liczą tylko na zasiłki? Ale jestem przekonany, że nawet uchodźcom w zachodniej Europie nie przyszłoby już do głowy używać w kuchni pieca na węgiel... Albo lubisz fundamentalizmy? ;) @imrahil - takich przypadków jest mnóstwo. Niektórzy nie słyszeli nawet o istnieniu elektrycznych przepływowych ogrzewaczy wody i w XXI wieku grzeją na węglu wodę na kąpanie... co jest naprawdę mocnym przegięciem jak na czasy w których żyjemy porównywalnym do używania raszpli zamiast pralki albo żelazka na węgiel... @Kiełkowski - a ja słyszałem co innego, że w Niemczech używanie wszelkich pieców na węgiel poza przemysłem jest zakazane. Może są od tego jakieś wyjątki - tego nie wiem. @Jan Jelocha - a w Bangladeszu czy Sudanie ludzie robią obiady na ogniskach... No więc, może wrócić do ognisk, one były jeszcze wcześniej niż piece? A czy byłeś świadkiem lub sam hajcowałeś węglem w takim piecu? Rzuć jakimś przykładem, teraz jest google maps, strony internetowe, łatwo można taką informację sprawdzić. Co ty na to? @eljot13 - nie tylko wierzę ale nawet dzisiaj w relacji Radio90 z targów pracy było to wspomniane. Sytuacja na rynku pracy jest tak dobra, że jakaś osoba z PUP żaliła się, że wiele osób nawet nie idzie na rozmowę kwalifikacyjną jeśli wcześniej uzyska informację o zarobku w granicach 2000 zł brutto, który jest uważany za nieatrakcyjny nawet dla absolwentów! Powiedz sam - kto w Rybniku może jeszcze zarabiać 2000 brutto? Ktoś z taśmy produkcyjnej bez doświadczenia, sprzątaczka, może niektóre ekspedientki. Ale to raczej garstka w obliczu różnych poważnych firm i instytucji jakie mamy w mieście. Nawet kasjerka w Lidlu zarabia 3000 brutto... a pamiętam jak wiele osób śmiało się kiedyś z zarobków w dyskontach.

  • ~ 2017-03-15
    18:15:21

    29 6

    Arteks
    budzimy się !!! :)

  • ~ 2017-03-15
    19:53:43

    15 37

    Nie, nie zapomniałam o smogu. Moi śmeirdzący sąsiedzi nie dają mi zapomnieć. Rano smrodzą na potęgę, a prawdziwe śmierdzące igrzyska zaczynają się po 16tej. A niech się ugotują, ciepłe kluchy. Tylko, że za ich głupotę płacimy wszyscy :(

  • ~Genowefa50 2017-03-15
    20:46:59

    8 3

    Zas sponsoring .Jakkolwiek to brzmi

  • ~minowa 2017-03-15
    20:48:12

    28 17

    Czy za określenie "śmierdzących sąsiadów" Kasi T nie należy się usuniecie takiej opinii ?

  • ~Gość567 2017-03-15
    22:07:26

    20 4

    Oj, musiał być straszny ruch samochodowy w nocy, trzeba koniecznie znowu zrobić darmową komunikację miejską, bo to tak bardzo pomaga...

  • ~ 2017-03-16
    13:42:38

    5 4

    @Arteks, w Niemczech nie palą węglem bo po prostu stać ich palić gazem. Co do zakazu to tylko słyszałeś. Tu coś słyszysz, tam coś usłyszysz a potem masz bóle głowy. W Niemczech spokojnie możesz sobie kupić piecyk, kominek na drewno, brykiety z węgla brunatnego i sobie palić. Drewno sezonowane, oczywiście zgoda od landratury i przeglądy kominiarskie. Kilkanaście lat mieszkam i fakt, nie widziałem wywrotki z mułem ale nie porównuj Poloneza z Passatem. Co do zarobków moja chrześnica, studiuje zaocznie i zasuwa na stażach, dostaje jakieś 1100 do 1200 w porywach a takich ludzi jest masa. W Polsce to najlepiej wyjechać i zarabiać godnie ewentualnie otworzyć firmę zatrudnić parę osób za najniższą krajową i niech tyrają na Ciebie. Oczywiście wybrałem lata temu pierwszą opcję bo mam godność dla ludzi. Prawda taka, że za remont mieszkania rodziców zapłaciłem grube tysiące, pracownicy robili po kilkanaście godzin dziennie aby zarobić na rodziny a ich szefo woził się mesiem, na którego pracowali jego podwładni.

  • ~Jan Jelocha 2017-03-16
    15:12:48

    15 2

    Arteks-Tak Arteksie, w Bangladeszu czy USA też używają do gotowania żywego ognia, tam też są auta, traktory i inne wynalazki, jest też tam gaz i elektryczność. Nie rozumiem o co ci chodzi, Włosi w swoich pizzeriach mają piece z gliny i szamotu na drewno, sam takie budowałem piece, w wielu restauracjach mają piece angielki, ostatnio nawet taki w Rybniku stawiałem i jest to restauracja, która ma dobrą opinię, nie wiem po co piszesz te bzdury, skoro w świecie obyty nie jesteś i tylko wstyd robisz, wypowiadając się na tematy o których nie masz pojęcia. Najlepszy chleb jest z pieców szamotowych opalanych węglem, każdy ci to powie, jedź na zachód, pozwiedzaj trochę to oczy ci się otworzą i może wtedy już przestaniesz te głupoty wygadywać.

  • ~Arteks 2017-03-16
    15:36:09

    2 20

    @Jelocha - z tym smakiem pieczywa na prądzie czy węglu to są kompletne bzdury. Wszystko zależy od składników, mąki i procesu technologicznego, a nie od pieca. Dlatego nawet w domu można czasami w elektrycznym piekarniku upiec sobie smaczny chleb i nie trzeba do tego węgla - jeśli komuś nie smakuje pieczywo z piekarń. To ty i paru innych dziwaków opowiadacie bzdury chcąc aby Rybnik i Śląsk dalej mentalnie był jakąś czarną smogową dziurą podczas gdy cała Europa już dawno odeszła od używania węgla jako środek do opalania domów czy przyrządzania posiłków. Akurat w czasie dużych mrozów w styczniu byłem na zachodzie przez kilka dni w Wiedniu i Graz oraz innych austriackich miejscowościach - zero smrodu mimo, że temperatury dochodziły do -10 st. @islamista - Niemcy też mogliby powiedzieć, że ich nie stać bo zarabiają mniej niż Szwajcarzy czy Norwedzy. To kwestia wyborów, a czasami niestety pazerności i zacofania.

  • ~Jan Jelocha 2017-03-16
    16:58:53

    11 0

    Arteks-Jak bym ci napisał o piecach piekarniczych typu RK i RRK, to zapewne te nazwy ci nic nie mówią? Wcześniej były piece jeszcze opalane bezpośrenio na szamot, RK i RRK to już nowoczesność, ale pewnie nie masz pojęcia o czym pisze. Chleb upieczesz nawet na patelni, dziś masz nawet specjalne maszynki do tego, ale czy jest to prawdziwy i dobry chleb? Na pewno nie, da sie tym najeść, ale przy prawdziwym chlebie na szamocie z pieca węglowego, to porównać tego nie można, jednak co szamot to szamot i żaden blaszany piec tego nie zastąpi. Dlatego też Włosi nie pieczą swojej pizzy w blaszanych piecach, ale w glinianych piecach. Więc nie wiem skąd ty wziąłeś te brednie, że na zachodzie nie używa się piecy opalanych drzewem , jedź choćby do Niemiec, to się zszokujesz, ile Niemcy w swoich domach spalają drewna, w Skandynawii to samo, jak nie drzewo to pelet z drewna, po prostu znów nie masz o czymś pojęcia, ale musisz się wypowiedzieć, mimo że nawet nie wiesz co to za piec w naszych piekarniach na wegiel, który ma oznaczenie RK i RRK i na jakich zasadach działa. Każdy piekarz ci powie że smak chleba w ogromnym mierze zależy od tego, jaki jest piec, bo technologia to nie tylko zrobienie dobrego ciasta, ale także odpowiednie upieczenie tego chleba, od razu widać że wciskasz jakieś markietową chemię, co nawet chlebem nie powinna się nazywać.

  • ~kierowca bombowca 2017-03-16
    19:51:31

    4 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~Makar 2017-03-16
    21:41:39

    3 3

    Autor powyższego artykułu "W nocy PM10 przekraczało 1000%" oparł się na wskazaniach stacji Borki. Nie wiem, czy można mieć zaufanie do tych wskazań, skoro w dn. 14.03. o godz. 24:00 PM10 jest na poziomie 578μg/m³, a o "włos" dalej, czyli w dn. 15.03. o godz. 0:00, poziom ten wynosi 337μg/m³. Różnica prawie 250 jednostek musi budzić wątpliwości co do prawidłowości wskazań tej stacji. Niestety, ocena stanu zanieczyszczenia powietrza w Rybniku, jest podawana w świat na podstawie wskazań tej jedynej stacji pomiarowej. Jestem przekonany, że gdyby na terenie Rybnika, którego powierzchnia to prawie 150 km², istniało kilka punktów pomiarowych, to średnia pomiarów byłaby o wiele korzystniejsza.

  • ~ 2017-03-16
    22:34:36

    2 5

    Makar, skup sie. 24.00 i 00.00 to ta sama godzina:) Nastepny dzien ma pierwszy raport o godz. 01.00 (przyjrzyj sie podzialce). A przez godzine spokojnie moze tyle spasc - zwlaszcza jak kopciuchy przestaly dokladac do piecow, bo wreszcie poszli spac

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5309