zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kucharze z ZSE-U to eksperci ds. wołowiny

2012-12-04, Autor: dk
Młodzi kucharze z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych po raz kolejny najlepiej wypadli na międzynarodowym konkursie kulinarnym „Śląska Jesień Kulinarna” w Wodzisławiu Śląskim.

Reklama

Dwanaście dwuosobowych drużyn, w tym 10 z województwa śląskiego oraz po jednej ze Świnoujścia i z Czech, miało za zadanie w ciągu 90 minut przygotować danie z karkówki. - Tegoroczny konkurs był o tyle ciekawy, że uczniowie dopiero na miejscu otrzymali produkty. Była to karkówka, przyprawy oraz pesso gryczane i z tego należało stworzyć coś ciekawego – mówi Remigiusz Rączka, znany w regionie kucharz.

Choć zadanie nie było łatwe, zawodnicy wykazali się profesjonalizmem i poradzili sobie z nim bardzo dobrze. Mięso przygotowane przez uczestników zostało poddane obróbce termicznej z wykorzystaniem najnowocześniejszych technologii peklowania i marynowania. Jak mówi Rączka, karkówka wbrew pozorom nie jest łatwym produktem do obróbki, gdyż może wyjść „żylasta” czy „gumiasta”.

 

Całość walorów smakowych i aranżację talerza oceniało profesjonalne jury pod przewodnictwem Krzysztofa Gawlika, eksperta kulinarnego RM Gastro. - Patrząc na potrawy przygotowane przez młodych kucharzy, można powiedzieć, że wygląda to fenomenalnie. Musimy jednak pamiętać, że przed podaniem należy skosztować to, co przygotowaliśmy – podkreślił przed ogłoszeniem wyników przewodniczący jury.

 

Niezwyciężeni na „Śląskiej Jesieni Kulinarnej” okazali się uczniowie rybnickiego „ekonomika” – Martyna RusinDaniel Ząbik. Młodych kucharzy przygotowała nauczycielka Katarzyna Solis.

Wartościowy artykuł? Cieszymy się! Jesteśmy niezależnym medium, a nasi dziennikarze codziennie starają się przedstawiać Ci rzetelne informacje. Jeśli doceniasz naszą pracę, możesz nas wesprzeć. WSPIERAJ NAS! »

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (2):
  • ~ 2012-12-04 13:40:09

    kapitalny jest ten Rączka :) w TV, smieszny taki, a i fajnie gotuje

    0 0
  • ~lidka84 2012-12-04 14:09:56

    Jak się pracuje w restauracji to ma się niezbędne doswiadczenie by wygrać.

    0 0

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

"Piątka dla zwierząt" - popierasz ten projekt ustawy?




Oddanych głosów: 614