zamknij

Wiadomości

Karp inaczej niż zwykle. Przepis na karpia według Macieja Mrozka

2013-12-23, Autor: 
Na wigilijnych stołach co rok królują te same, tradycyjne potrawy. Mamy jednak sposób, by odmienić nieco świąteczne menu, ale zachować regionalne tradycje. Na jeden dzień przed Wigilią proponujemy Wam świąteczny przepis na karpia według receptury kucharza z restauracji „Taaka Ryba”.

Reklama

Maciej Mrozek, kucharz w restauracji „Taaka Ryba” w Suminie na Święta proponuje marynowanego karpia w cebuli i czosnku z kminkiem i kapustą z grzybami.
 
Składniki:
 
Karp (filet, dzwonek)
Cebula (3sztuki)
Czosnek (4 ząbki)
Kminek (może być mielony)
Olej
Mąka do obtoczenia
 
Kapusta kiszona (0,2 kg)
Pieczarki (0,15kg)
Masło ( 2 łyżki)
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól, pieprz, cukier (do smaku)

Karpia oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w pióra, czosnek rozgniatamy i grubo szatkujemy. Kminek delikatnie rozgniatamy i łączymy z cecbulą i czosnkiem, dodając odrobinę oleju, tak by ryba dokładnie wchłonęła smaki i aromaty. Rybę w misce przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
 
Kapustę namaczamy w zimnej wodzie, by pozbyć zbyt intensywnego kwaśnego smaku. Rozdrabniamy, wrzucamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, dorzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości. Masło roztapiamy uważając, by się nie przypaliło i ściągamy z ognia. Pieczarki myjemy, osuszamy i trzemy na tarce z grubymii oczkami.
 
Podgrzewamy masło i obsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Po obsmażeniu pieczarki dodajemy do wcześniej ugotowanej kapusty i doprawiamy cukrem, aby nie była zbyt kwaśna.
 
Rybę obtaczamy w mące i smażymy.
 
RADA: kapustę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu, aby smaki jeszcze bardziej się wymieszały.

Życzymy smacznego!

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (4):
  • ~dziecko_neo 2013-12-23
    14:33:50

    0 4

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oIwE2E1sxTw - pyszniutki karp na święta z tesco. mniam mniam mniam.

  • ~ 2013-12-23
    16:18:15

    7 0

    "może byś mielony" - może byś poprawili?... Redakcjo, błąd już był w nagłówku, teraz drugi raz czytam artykuł (z nudów, bo nic ciekawego nie dzieje się w rybnikompl) i znowu łapie jakiś błąd.

  • ~ 2013-12-23
    19:10:05

    1 0

    Poprawione :)

  • ~Dragons 2013-12-23
    20:12:17

    6 0

    Ale nowość karpia marynowanego zrobić. Do tego nie potrzeba rad kucharza bo każdy takie coś potrafi przyrządzić. Ale zapodali newsa uuuu

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5296