zamknij

Wiadomości

Jarmark obfity we frykasy

2011-06-17, Autor: 
Od dziś do niedzieli potrwa Jarmark Śląski. To wydarzenie stało się już tradycją Dni Rybnika i ma swoich stałych zwolenników.

Reklama

Jarmark jest okazją do zaprezentowania własnych wyrobów regionalnych, przedmiotów użytkowych czy artystycznych. To nie mała gratka dla sympatyków naturalnych, ekologicznych produktów. Co możemy tutaj znaleźć? Aromatyczne "swojskie klimaty" czyli przeróżne wędliny i mięsiwa przygotowane wg tradycyjnych receptur. Grillowane oscypki, które cieszą się niezmiennie największą popularnością wśród rybniczan. Kwas chlebowy? Oblaty? Tego z pewnością nie znajdziemy w żadnym sklepie spożywczym.

Podczas Dni Rybnika można pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa i pokosztować wyszukanych ekologicznych serów łomnickich - dojrzewających serów kozich (80 zł za kg) czy koziej bryndzy. Pod nazwą "Smak podbeskidzia" kryją się natomiast swojskie kiełbasy i słonina. Miłośnicy słodkości też znajdą tutaj coś specjalnie dla siebie - lukrowane pierniki, słodkie bułki prosto z Wilna oraz przeróżne gatunki miodów.

 

Na jarmarku swoje wyroby prezentują także pasjonaci manualnych robótek. Ich umiejętności można podziwiać na straganach z barwną i orygnialną biużuterią - imponujące korale, kolczyki, bransoletki, nie sposób się powstrzyć, aby wziąć je do ręki. Uwagę przyciągają też panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Tylko u nich ręcznie malowane szale i przeróżne bibeloty.

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (8):
  • ~marys76 2011-06-18
    08:27:26

    0 0

    Oscypek z grilla na węglu drzewnym z żurawinką - REWELACJA! Ten z grilla elektrycznego może się schować.

  • ~ 2011-06-18
    18:01:03

    0 0

    Nic ciekawego jedno i to samo co roku, tylko różnica w cenach jest bo wszystko poszło do góry ...

  • ~abcdef 2011-06-18
    23:43:24

    0 0

    oscypek z grilla- typowo śląska potrawa jak kindziuk i zalewajka:)

  • ~dominika40 2011-06-19
    18:39:58

    0 0

    Na Jarmarku Ślaskim to powinny królować typowo śląskie potrawy,potrawy regionalne. A tu mamy kwas chlebowy, oscypki, oblaty i bułki z Wilna. To może jeszcze hamburgery i pizzę.... Ale tak to jest jak się zapomniało,że śląskie to są kreple z makiem albo serem, wodzionka czy kartofelzalat ze solonym śledziem.

  • ~Fiodore 2011-06-19
    21:31:27

    0 0

    brout zupa to se możesz zrobić w domu samemu, na takim straganie pewnie by kosztowała 5zł/porcję, a było by tam z pół chochli.

  • ~Alpha 2011-06-20
    01:18:09

    0 0

    Taki z tego śląski jarmark jak ze mnie Polak.

  • ~tommi 2011-06-20
    07:12:02

    0 0

    ale krupnioki chyba były?

  • ~dominika40 2011-06-20
    16:13:59

    0 0

    No ja zapomniałach,że sam w Rybniku je dużo "hanysów" z kieleckiego czy jeszcze z dalszych stron.... No ale to by na kiermaszu musiała być fitka i zalywajka! :)

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5057