zamknij

Biznes

Dawid Koczy w "Dziękuję, nie słodzę": jaki był sens zamykania restauracji?

2020-05-12, Autor: 

Gościem Wacława Wrany w programie "Dziękuję, nie słodzę" jest przedsiębiorca i właściciel Kompleksu Taaka Ryba Dawid Koczy. Przekonuje, że obecnie restauracje mogą być dużo bezpieczniejszymi miejscami niż markety.

Reklama

Restauracje bezpieczniejsze niż markety

Tematem numer 1 rozmowy Wacława Wrany z Dawidem Koczym jest sytuacja branży gastronomicznej w czasie pandemii koronawirusa. Zdaniem gościa "Dziękuję, nie słodzę" zamknięcie lokali gastronomicznych w kwarantannie było błędem.

- Branża gastronimiczna nie powinna zostać potraktowana w taki sposób. Rodzina siedząca w restauracji przy jednym stoliku, konsumując obiad nie stanowi żadnego zagrożenia epidemicznego. A już na pewno nie jest większym zagrożeniem niż tłumy ludzi przemieszcząjące się po marketach budowlanych i spożywczych czy Ikei – zauważa Dawid Koczy.

Zdaniem przedsiębiorcy, wystarczającym środkiem bezpieczeństwa w knajpach byłby obowiązek ozonowania pomieszczeń. Zauważa, że nie jest to już droga technologia, a lokale gastronomiczne – gdyby mogły działać - chętnie wprowadziłyby takie środki.

Jaki sens obsługi klientów w ogródkach?

Wacław Wrana przypomniał, że według przecieków medialnych, odmrożenie branży gastro ma nastąpić 18 maja. Mówi się o tym, że działać będą mogły lokale z obsługą kelnerską, posiadające ogródki.

– Odmrożenie naszej branży, jeśli nastąpi, to krok w dobrym kierunku. Aczkolwiek nie bardzo rozumiem sensu prowadzenia działalności w ogródkach. Moim zdaniem, pod względem zagrożenia epidemicznego nie ma różnicy między obsługą klientów wewnątrz i na zewnątrz restauracji – uważa Dawid Koczy.

W programie padło też pytanie o to, czy po otwarciu knajp wrócą do nich klienci czy też zwycięży psychologia strachu?

- Społeczeństwo podzieliło się na 2 grupy – osób bardzo mocno zestresowanych i przestraszonych wirusem oraz tych, którzy podchodzą do sprawy zdroworozsądkowo. Sądzę więc, że będzie spora grupa klientów, która skorzysta z usług gastronomii – odpowiedział właścicie Taakiej Ryby.

Wiele restauracji zniknie z mapy

Zdaniem Dawida Koczego trudno oszacować w tej chwili straty branży gastronomicznej. Niestety, pogłoski o tym, że wiele lokali nie przetrwa lockdownu nie są przesadzone.

- W Katowicach, Krakowie i Wrocławiu zamyka się restauracja za restauracją. Zabiły je duże czynsze, które knajpy musiały płacić w atrakcyjnych lokalizacjach – relacjonuje przedsiębiorca.

Zobaczcie całe wydanie „Dziękuję, nie słodzę” z Dawidem Koczym. Podzielcie się swoimi opiniami na temat tego czy i jak powinna być odmrażana branża gastronomiczna:

 

Oceń publikację: + 1 + 55 - 1 - 45

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (28):
  • ~bikerek 2020-05-12
    12:45:05

    94 28

    A no taki sens: Jak podał Tomasz Sajewicz: "W Seulu JEDEN zakażony tydzień temu imprezował po barach i klubach. Dziś mają 79 przypadków z tego powodu. Tak SIEDEMDZIESIĄT DZIEWIĘĆ"

  • ~PogromcaSzkodnikow 2020-05-12
    13:00:23

    Czy w restauracjach beda osobne miejsca dla gornikow odpowiednio odseparowane od reszty ludzi?

  • ~Abisall 2020-05-12
    13:05:46

    69 26

    "Społeczeństwo podzieliło się na 2 grupy – osób bardzo mocno zestresowanych i przestraszonych wirusem oraz tych, którzy podchodzą do sprawy zdroworozsądkowo."
    Bardzo "lubię" taką prostą polaryzację, która w domyśle tak wartościuje ludzi...

  • ~Abisall 2020-05-12
    13:07:20

    92 32

    Jak lubiłem Taaką rybę tak sobie gruntownie przemyslę korzystanie z niej przy takiem podejściu właściciela

  • ~Qwety 2020-05-12
    13:22:57

    80 16

    Pan przesadza i ma klapki na oczach. Na ten moment już wiemy tyle o koronawirusie, że naukowcy nawet rozrysowali jak przebiega zakażenie w restauracji i na jaką odległość w restauracji zarażona osoba może zarażać innych. I tutaj podam opisany w czasopiśmie naukowym przykład. COVID-19 dotknął trzy rodziny po jedzeniu przy sąsiednich stołach w pozbawionej okien restauracji w Guangzhou w Chinach. Badacze badający sprawę sądzą, że klimatyzator restauracji rozniósł wirusowe kropelki jednej osoby, która była bezobjawowa dalej niż zwykle. Dziewięć innych osób z trzech rodzin zachorowało później.

    Naukowcy opisali swoje odkrycia we wczesnym piśmie badawczym opublikowanym w czasopiśmie Emerging Infectious Diseases . „Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa w restauracjach, zalecamy zwiększenie odległości między stolikami i poprawę wentylacji” - napisali. Zatem nie lekceważmy zdrowia ludzkiego dla prosperity biznesowej.

  • ~grzegorz410 2020-05-12
    13:31:44

    42 59

    PogromcaSzkodnikow - wystarczy że będzie omijał kolesi z podejrzanie pomalowanymi oczami

  • ~mmmmmMmzzzcvtfc 2020-05-12
    13:59:39

    54 10

    Jedząc pluje się najwięcej, zobaczcie sobie filmiki jak rozprzestrzeniają się wirusy i bakterie, na jedzenie trafia najwięcej. Kelnerzy, kucharze, inni bywalcy restauracji, wszyscy swoje dokładają.

  • ~marys76 2020-05-12
    14:24:50

    72 21

    Istne chamstwo i zapatrzenie na KASĘ!!!
    "- Społeczeństwo podzieliło się na 2 grupy – osób bardzo mocno zestresowanych i przestraszonych wirusem oraz tych, którzy podchodzą do sprawy zdroworozsądkowo. Sądzę więc, że będzie spora grupa klientów, która skorzysta z usług gastronomii – odpowiedział właściciel Taakiej Ryby"
    ZDROWOROZSĄDKOWO czyli jak według jaśnie pana???
    Ci ZDROWOROZSĄDKOWCY to cała banda chodząca bez maseczek lub osłaniając nimi tylko brodę, piknikująca po krzakach, mająca wyje...ane na ograniczenie przemieszczania się i grupowania???

  • ~rzyt 2020-05-12
    14:33:12

    14 1

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~ 2020-05-12
    15:04:48

    22 52

    Zgadzam sie z panem Koczy. A juz na pewno restauracja jest mniej niebezpieczna niz kopalnia.
    Restauratorzy nie potrafia w chamski sposob żądac i protestowac.

  • ~ 2020-05-12
    15:07:22

    54 16

    Ale podzial spoleczenstwa jest niepelny: sa 3 grupy: panikujacy, zdroworoszadkowi i lekcewazacy. Niestety i gornicy i pan Koczy naleza do trzeciej

  • ~Dawid Dziwoki 2020-05-12
    16:02:05

    40 12

    Możecie chodzić bezpiecznie do Ryby bo górników nie stać na zupę z raków za 25zł, roladę za 45 zł i tomahawka za 120zł. Panie Koczy, zanim jeszcze w marcu zamknięto szkoły ludzie już przestali chodzić do restauracji. Był taki tydzień przed zamknięciem szkół gdzie już na portalu Gastronomii Śląskiej wszyscy kombinowali co się dzieje że są pustki na salach. Teraz ma pan rację, należy otworzyć i pracować bezpiecznie, ale zamknięcie lokali na cały marzec i kwiecień oszczędziło Wam tylko kosztów bo towar w chłodniach gnił by na potęgę.

  • ~rzyt 2020-05-12
    16:43:18

    13 4

    Gdzie złamałem regulamin chwaląc fryzury bohaterów wywiadu?

  • ~ 2020-05-12
    16:55:31

    51 10

    Taki sens, że Włosi natychmiast jak się zorientowali, że to restauracje były źródłem zakażeń je pozamykali.

  • ~frbro 2020-05-12
    20:46:25

    43 5

    "Jak zepsuć sobie renomę w 15 minut"

  • ~bebok31 2020-05-12
    22:24:37

    11 13

    Dawid Dziwoki po co się Pan odzywa .. czy Pan nie zarabia na usługach gastro robionych wiadomo jak? Czy górnictwo Panu nie wystarczy ?Niech Pan nauczy liczyć się dobrze koszta związane z cenami dań .. A zapomniałem gastronomia była za trudna dla Pana . Żal i po prostu jak takie coś się czyta. Ludzie Jesteście gorsi niż te Gorole .. swoich tak łajać ?Miejsca pracy dla ludzi człowiek daje itd. Brak słów.

  • ~ 2020-05-12
    23:44:15

    16 0

    @bebok31
    Dawid Dziwoki raczej najprawdopodobniej ma rownie duze doswiadczenie restauracyjne i zakladam, ze chodzi o dobre restauracje a pracuje na kopalni, bo tam jednak lepszy hajs.
    Przesluchalem wywiad, i jako, ze pracuje w branzy (4 gwiazdkowy hotel w UK) restauracja w typie fine dining (kolokwialnie - bez marynarki nie wpuszczamy). Moje tezy:
    1. czlowiek jest oczywiscie spanikowany
    2. Dobre/ luksusowe restauracje maja ciezkie czasy, w moim miescie (znaczny odsetek bardzo zamoznych ludzi) niektore hotele zaczely oferowac jedzenie z dowozem (steak/butelka dobrego wina etc.) ale cieszy sie to srednim powodzeniem - poczatkowo wielki entuzjazm, a potem zenada.
    3. sektor fine dining (zakladam ze taka jest duza ryba) bedzie mogl istniec tylko dla bardzo zamoznych ludzi z obostrzeniami takimi jak uzywanie jednorazowych sztuccow etc, i kilkoma stolikami na sali (zamiast powiedzmu 80 cioma) - pytanie o oplacalnosc...
    4. najlepiej radza sobie etniczne biznesy (chinskie/ pakistanskie/kebab/pizza) organizyja jedzenie na dowoz - plus kilka restauracji we wspolpracy z aplikacjami jak Deliveroo
    5. nasz hotel sie otworzy kiedys, ale poza sniadaniami w papierowych torbach pod drzwiami - nie widzimy szansy pracy restauracji (kucharze sa optymistami - my hotelarze WIEMY, ze nie bedzie restauracji przez conajmniej rok - prognozujemy po otarciu - rok na poziomie oblozenia max 30% w porownaniu z zeszlym rokiem) minimum pracownikow, managerowie czyszczacy pokoje - jesli rzad przestanie placic - masowe zwolnienia ludzi na urlopach rzadowych.
    6. Juz wogole absurdalne sa wywody tego pana na tematy epidemiologiczne. Nie jest ekspertem od wirusow tylko od gastronomii. Moja siec (kilka sieci - jednego wlasciciela - hotele, puby i tory wyscigow konnych) , jako ze rzad UK nie wypracowal standardow dla branz (o to walcza zwiazki zawodowe) przyjela za podstawe wytyczne dla hotelarstwa (pubow etc) WHO - Swiatowej Organizacji Zdrowia - bardzo szczegolowe dokumenty mowiace kiedy sprzatac pokoj, jak serwowac jedzenie etc... Nie jestesmy soeiw w stanie pozwolic na to, ze za kilka lat gosc albo byly pracownik poziw na za zaniechanie albo chciwosc... Tyle na dzisiaj.

  • ~bebok31 2020-05-13
    00:15:11

    4 16

    Bennett. Wyjeżdżając z Polski mniemam z Rybnika byłeś po prostu tchórzem któremu się nie wiodło .. wiec zachowaj swój śmieszny referat dla Siebie i pana Dziwoki i wam podobnym .. A bardzo ładne przez Pana sprostowanie że Pan D napewno lepiej zarabia na kopalni J, niż w gastronomia do której się chyba nie nadaje . A Pana wpisy o tych 1,2,3 piękne po prostu Wow

  • ~ 2020-05-13
    00:26:18

    20 0

    @bebok
    Frustracja z ciebie tryska.
    Zaspokoje twoja ciekawosc. Emigrowalem w szczycie bezrobocia w Polsce, rzucajac prace w firmie, w ktorej szefowa (zgodnie z prawda) mowila - "oczywiscie mozecie odejsc do konkurencji, ale NIKT wam tyle nie zaplaci". = ale praca ta mnie wkurzala - a innej nie bylo. Wczesniej znalem smak bezrobocia po studiach. Pomimo to rzucilem wszystko na jedna karte, bo uwazalem , ze jestem na tyle "capable" - nie chce pisac inteligentny, ze moge w wieku 25 lat robic. Jako, ze lubie kulture anglosaska, szybko sie w niej odnalazlem (nauka jezyka to nauka jezyka plus kultury - bez tego nie ma to sensu). Ciesze sie kazdym dniem zycia, Zrobilem swoj swiat od zera (no nie od zera, bo mialem przyzwoite oszczednosci jednak) do stanu, w ktorym mam fajna prace, dobrych znajomych i jeszcze lepsza druga polowe - czego chciec wiecej :-)

  • ~bebok31 2020-05-13
    00:34:39

    3 18

    Benett Brawo i to ja się nie obnażam kochany z takich spraw nie opisuje swojego życia .. Wiec nie myliłam się jesteś słaby .. Dajcie pracować i istnieć ludziom którzy Zatrudniają i dają prace i coś osiągają

  • ~ 2020-05-13
    00:43:28

    17 1

    @bebok
    Pytasz i masz. Nigdy nie staram sie ponizyc/wyszydzic osobe z ktora dyskutuje. Przykro mi, ze tak to odebralas. Czasy sa ciezkie, ja przezylem kryzys branzy w 2008 (jednak byl lzejszy - ale tez paskudny) - wy w Polsce tego nie mieliscie (zielona wyspa) . Mniemam ze jestes zwiazana jakos z tym biznesem. W razie czego moge podlinkowac zalecenia WHO - zdrowie gosci i personelu najwazniejsze.

  • ~bebok31 2020-05-13
    00:46:29

    3 14

    Benett Pozdrawiam Cię Człowieku z UK wypowiadający się o sprawach Rybnika itd

  • ~ 2020-05-13
    00:59:24

    17 0

    @bebok
    A co to ma do rzeczy???
    Jestem z Rybnikiem zwiazany od ???? sredniowiecza? z dziada pradziada?
    Wiesz, przed Internetem ludzie pisali "Listy Do Redakcji" - z roznych zakatkow swiata - pomagalo to spojrzec na rzeczy z roznej perspektywy. Wynalazek internetu spowodowal, ze to stalo sie norma.
    Zwrocilas uwage, ze nie ma sensu kupowac ksiazek kucharskich z przepisami - wszystko jest w sieci albo na YT, wystarczy jako tako znac angielski ale nawet fujara poradzi sobie z google translate? - dlaczego ograniczasz mnie do mojego miejsca zamieszkania?

  • ~Dawid Dziwoki 2020-05-13
    06:23:41

    17 5

    Bebok a po co Ty się gorączkujesz? Nie zarabiam na gastronomii bo jest dla mnie tak jak piszesz za trudna. A ceny w Rybie są takie jakie są, niech sobie koszta liczy każdy jak chce. Tylko nie każdego na Rybę stać, a jest to najdroższa restauracja w regionie.

  • ~rzyt 2020-05-13
    12:35:43

    2 4

    Miałem sen, że w Kamieniu otwarła się Podobna Ryba... Ciekawe czy się sprawdzi.

  • ~bebok31 2020-05-13
    19:17:26

    5 4

    Dawid Dziwoki , to po co ty człowieku komentujesz wszędzie gdzie się da gastronomię ?Może zacznij komentować kopalnie gdzie pracujesz i ludzi z tym związanymi . Taki nie hanys z Ciebie ani lokalny patriota. Nie pasuje Ci coś to może podjedz do Pana Koczego i Gamonia i im to powiedz w twarz .Żal człowieku i tobie podobnym

  • ~NeoQn 2020-05-14
    21:23:55

    9 2

    Ja mam wrażenie że społeczeństwo sie nie podzieliło - bo ślązacy zawsze trzymali się i bedą się trzymać razem - tylko pokazał się głos goroli którzy mieszkają na śląsku a mieszkają bo ich ojcowie i dziadkowie przyjechali tu za chlebem - gorol o tym zapomniał i teraz pyrszczy i wylewa poprzez hejt z siebie wszystkie żale - cały ten hejt na tym i innych portalach to te trole gorolowe.

  • ~NeoQn 2020-05-14
    21:27:31

    11 3

    A tak wogóle to ciekawe czy jak by robili przesiewowe badania klientom marketów i okazało by sie że większość też choruje bezobjawowo - czy taki sam hejt by sie wylal na markety czy ich klientów. niech co niektórzy pomyślą zanim coś napiszą - a sory myślenie boli ...

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5068