W drugim odcinku programu „Brylant w kuchni” Wojciech Ostrzołek zawitał u rybniczanki – Anny Morgały, która zaprosiła ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie efektownego tortu „Kwiaty w koszyku”.
Anna Morgała ma 28 lat. Na co dzień pracuje w firmie szkoleniowej. Jednak jej największą pasją jest przygotowywanie słodkich wypieków, a szczególnie artystyczne dekorowanie tortów i ciast.
- Pasję do pieczenia zaszczepiła we mnie moja mama, która od dzieciństwa wprowadzała mnie w niezwykle interesujący świat kulinariów. Dziś pieczenie i dekorowanie wypieków to moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu. A najważniejszym testerem moich tortów i ciast jest mój ukochany mąż – mówi o sobie pani Anna.
Anna Morgała zaprosiła do swojej kuchni Wojciecha Ostrzołka i ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie tortu, który nazwała „kwiatami w koszyku”. Zobaczcie jak to wyglądało:
Macie ochotę na taki tort. Spróbujcie sami go przygotować! Oto przepis:
TORT A'LA SERNIK NA ZIMNO "KWIATY W KOSZYKU"
Autorka: Anna Morgała
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa tortowa:
- 500 g śmietany 30%
- 600 g serka waniliowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka liczi (w syropie) bardzo dobrze komponuje się również z mango lub papają
Sposób przygotowania:
Pieczemy biszkopt z w/w składników. Oczywiście białka osobno ubijamy na parze :) Po upieczeniu kroimy na 3 równe części. Nasączamy sokiem cytrynowym rozcieńczonym z wodą.
Co do masy - 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody – później wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz 600 g serka waniliowego.
Na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt.
Dekoracja koszyka oraz kwiatów (róż) zrobiona z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Koszyk brązowy, róże w różnych kolorach po dodaniu barwników spożywczych. Dekoracja za pomocą rękawa cukierniczego.
Oglądaj premierowe wydania "Brylanta w kuchni":
Tagi: brylant w kuchni, Wojciech Ostrzołek, brylant, Anna Morgała, gotowanie, program kulinarny, tort
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
41103Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
28619Świerklańska: autobus zjechał do rowu. W pojeździe były dzieci (zdjęcia)
25763Powiedział, że ma w bagażu dynamit. Mieszkaniec Czerwionki-Leszczyn nie poleciał do Egiptu
23316Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
21043Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+316 / -18Doszło do przestępstwa w UM Rybnik? Sprawa trafiła do prokuratury
+216 / -19Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+148 / -4Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+135 / -1Interna w Rybniku działa, po prawie 3 latach przerwy. Są już pierwsi pacjenci
+127 / -18Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Roman Fritz ogłosił start w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Łukasz Kohut rekomendowaną "jedynką" na liście Lewicy
26"Babciowe" przyjęte. Rodzice otrzymają 1,5 tys. złotych na dziecko
23Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
21Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
20Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert