zamknij

Wiadomości

Brylant w kuchni: co powiecie na polędwiczkę wieprzową w wiśniówce?

2017-09-22, Autor: 

Zapraszamy do obejrzenia premierowego wydania programu „Brylant w kuchni”. A w nim relacja z wizyty Wojciecha „Brylanta” Ostrzołka w kuchni rybniczanina Piotra Boreckiego, który zaserwował marynowaną polędwiczkę wieprzową, flambirowaną w wiśniówce.

Reklama

„Brylant w kuchni” to nowy program kulinarny, którego gospodarzem jest kucharz, muzyk i podróżnik - Wojciech „Brylant” Ostrzołek. „Brylant” na swoim motocyklu odwiedza rybniczan i mieszkańców regionu, którzy chcą się podzielić swoimi doświadczeniami kulinarnymi i przygotować przed kamerami Rybnik.com.pl swoje koronne danie.

>Zgłoś się do programu "Brylant w kuchni"

W pierwszym odcinku programu Wojciech Ostrzołek gości u rybniczanina – Piotra Boreckiego. Pan Piotr zna się na gotowaniu jak mało kto, bo jest przedstawicielem – jak sam mówi – zamierającego zawodu kelnera. W towarzystwie „Brylanta” przyrządził pyszne, marynowane polędwiczki wieprzowe, flambirowane w wiśniówce, podawane z ziemniaczano – marchewkowym puree z chili oraz grillowaną cykorią i śliwką. Zobaczcie sami jak to wyglądało:

Macie ochotę przyrządzić takie danie? Podajemy przepis:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana
Autor: Piotr Borecki

Przepis na 2 porcje

Składniki:

polędwiczka wieprzowa - 0,4 kg
szynka szwarcwaldzka - 0,10 kg
wiśnie w syropie - 1 słoik
wiśniówka 36 % alkoholu – ok. 100 ml
cykoria – 2 szt.
śliwki - 2 szt.
ziemniaki - 0,3 kg
marchewka - 0,15 kg
szalotka
chili do smaku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
masło - 0,1 kg

Sposób przyrządzania:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana

Polędwiczkę wieprzową oczyścić pokroić w kawałki o grubości ok 2 cm. Owinąć szynką zamknąć wykałaczkami.

Tak przygotowane mięso zalewamy wiśniami w syropie i dolewamy 50 ml. wiśniówki. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Polędwiczkę po wyciągnięciu smażymy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony przez ok 3 min. Po usmażeniu lekko solimy i odkładamy na talerzyk by mięso odpoczęło. Na patelnie wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy i dolewamy marynatę z wiśni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy polędwiczkę i redukujemy sos. Po zredukowaniu odkładamy na chwilę patelnie do wystygnięcia, dolewamy wiśniówki, mocno rozgrzewamy patelnię i podpalamy. Czekamy aż alkohol się wypali i dodajemy odrobinę masła. Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy na talerz.

Puree ziemniaczano - marchewkowe z chili

Obrane warzywa gotujemy razem do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i odrobine chili, mieszamy. Przekładamy na talerz

Cykoria grillowana - śliwka grillowana

Cykorię kroimy na dwie części, skrapiamy lekko oliwą. Śliwkę kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Wszystkie składniki przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy do miękkości. Przekładamy na talerz

Ułożenie jest inwencją każdego kucharza. Smacznego!

> Błyszczysz w kuchni? Zabłyśnij na ekranie! Zgłoś się do programu "Brylant w kuchni"

Oceń publikację: + 1 + 13 - 1 - 12

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (5):
  • ~Jedynie Prawdziwy Polak 2017-09-22
    12:31:37

    5 5

    Mięsa nie jem, alkoholu nie piję ;-)

  • ~ 2017-09-22
    17:35:35

    4 2

    w dowodzie też ma "Brylant" ???

  • ~telesrele 2017-09-22
    18:39:54

    0 1

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~pwlsdr5 2017-09-22
    19:36:03

    1 2

    mysle ze proporcje skladnikow mozna lekko zmodyfikowac.. :)))

  • ~maggi31 2017-09-27
    20:57:54

    2 1

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4920