zamknij

Kuchnia śląska

Mieszkańcy Śląska lubią poznawać nowe potrawy. Nie oznacza to jednak, że zapominają o poczciwej roladzie czy kluskach
12

Nie tylko rosół, śliszki, modro kapusta i rolada. Co jedzą mieszkańcy województwa śląskiego?

Jaką kuchnię preferują mieszkańcy województwa śląskiego? Gdzie lubią jadać? Ile średnio wydają „na mieście”? Raport „Polska na talerzu 2014” przedstawia trendy panujących obecnie na Śląsku. Wyniki raportu skonfrontowaliśmy z opiniami kilku restauratorów w naszym regionie. Czy pokrywają się one z przeprowadzonymi badaniami?

2014-08-11 00:00 Autor: Bartłomiej Furmanowicz
0

ZST świętował. W szkole królowały śląskie tradycje

Uroczystym „Świętem Szkoły” zakończył się XIV Szkolny Tydzień Edukacji Regionalnej w Zespole Szkół Technicznych. Każda z klas przygotowała stoisko kulinarne oraz występ artystyczny w gwarze śląskiej.

2013-12-01 00:00 Autor: Dominika Kuśka
1

Dlaczego zdaniem R. Makłowicza śląska kuchnia jest wyjątkowa?

Przebywającego w Rybniku Roberta Makłowicza wypytaliśmy o specyfikę świątecznej kuchni. Najsłynniejszy polski podróżnik zwraca uwagę, na szczególną obecność ryb w kuchni śląskiej.

2012-04-08 00:00 Autor: Redakcja
Być może już niedługo nasz śląski krupniok zostanie skutecznie ochroniony przed imitacjami.
10

Unijne przepisy ochronią śląskiego krupnioka

Coraz bliżej do rejestracji krupnioka śląskiego w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ten jeden ze sztandarowych produktów kuchni śląskiej może być chroniony przepisami unijnymi m.in. przed podróbkami.

2012-02-19 00:00 Autor: Redakcja
1

Młodzi kucharze mistrzami „Gęsiny św. Marcina”

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych zostali wyróżnieni w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym pt. „Gęsina św. Marcina”.

2011-11-23 00:00 Autor: dk