Restauratorzy z którymi rozmawialiśmy przyznają, że choć nadal większość gospodarstw domowych stawia na samodzielne przygotowanie potraw, to ilość zleceń cateringowych na wigilię z roku na rok rośnie. - Klienci w rozmowach z nami przyznają, że decydują się na nasze usługi z braku czasu albo po prostu dla tego, że sami nie potrafią przygotować smacznych i atrakcyjnych potraw – mówi Dawid Koczy właściciel restauracji Taaka Ryba z Suminy.
Jakie dania najczęściej zamawiane są przez mieszkańców naszego regionu na wigilijny stół? - Dominują raczej tradycyjne gusta. Przeważają zamówienia na pierogi czy krokiety – wyjaśnia Michalina Fajkis z restauracji „Pasja” z Rybnika.
Dawid Koczy zwraca jednak uwagę, że zaczynają się pojawiać zapytania o nietypowe potrawy. - Widać, że ludzie chcą spróbować czegoś nowego i próbują łączyć tradycję z nowoczesnością – twierdzi restaurator.
Na potwierdzenie tego szef kuchni Taakiej Ryby - Łukasz Szymon Gamoń zdradza, że w tym roku przygotowywał na przykład bigos z czerwonej kapusty z wędzonym karpiem. Wśród świątecznych wariacji były też ziemniaki z makiem i anyżem, smażony karp w pistacjach, a wokół dania leżały smardze, palona kora anyżu i cynamon.
A jak jest w Waszych domach? Sami przygotowujecie wigilijne dania, czy też zamawiacie je w restauracjach? A może prosicie swoje mamy i babcie o przygotowanie potraw? Czy podobają Wam się nowoczesne wersje tradycyjnych potraw?
Oddanych głosów: 856
Tagi: Boże Narodzenie, Święta Bożego Narodzenia, wigilia, wigilijne potrawy, catering, Taaka Ryba, Pasja, jedzenie
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
40977Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
28493Świerklańska: autobus zjechał do rowu. W pojeździe były dzieci (zdjęcia)
25670Powiedział, że ma w bagażu dynamit. Mieszkaniec Czerwionki-Leszczyn nie poleciał do Egiptu
22094Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
19517Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+315 / -18Doszło do przestępstwa w UM Rybnik? Sprawa trafiła do prokuratury
+216 / -19Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+140 / -3Interna w Rybniku działa, po prawie 3 latach przerwy. Są już pierwsi pacjenci
+127 / -18Strażnicy miejscy eskortowali 2-latka z krwawiącą raną na głowie
+106 / -3Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Roman Fritz ogłosił start w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Łukasz Kohut rekomendowaną "jedynką" na liście Lewicy
26"Babciowe" przyjęte. Rodzice otrzymają 1,5 tys. złotych na dziecko
23Byle gdzie, byle zaparkować. Kolejni „mistrzowie” parkowania w Rybniku (zdjęcia)
11Założył na palec łożysko. Musieli rozcinać je strażacy
9Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Tythor90 2015-12-23
18:38:42
No no Łukaszu! :D Brawo!
~Luiza 2015-12-23
19:35:58
Ja tam wolę sama gotować świąteczne potrawy...ale rozumię, człowiek coraz bardziej zagoniony...
~niuti 2015-12-23
19:38:59
o matko! z braku czasu ....masakra. Jest czas w ogóle na wyciszenie i odpoczynek podczas tych Świąt, czy tylko hucpa, gonitwa i byle do przodu??
~ 2015-12-23
19:48:16
No właśnie jest odpoczynek i wyciszenie jak nie trzeba stać przy garach :)
~donia96 2015-12-23
19:52:10
W tych czasach najlepiej dać prywatniej firmie zrobić potrawy na wigilie bo wielkie paniczki nie potrafią nić zrobić samemu
~ 2015-12-23
20:34:15
PKB rośnie :) Donia, ty na pewno też sama szyjesz ubrania sobie i rodzinie (kupują w sklepach tylko paniczki ;) )
~Dador 2015-12-23
21:37:52
Co za czasy nastały, że ludzie ze swoim wścibstwem jeszcze innym do talerza zaglądają. Jak ktoś ma ochotę zamówić całą wigilię w firmie, to co komu do tego. Chce, niech płaci, inny ma robotę i zysk. Wszędzie wokoło zazdrość i patrzenie w cudzie życie, portfel i do tego jeszcze w talerz.
~sonia020477 2015-12-23
22:35:15
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.
~bebok31 2015-12-25
11:52:29
Znam Cię Łukaszu z BB i trzymaj tak dalej !!Twoja kuchnia i potrawy na prawde godne .. Będziemy na pewno wpadać z Bielska bo coś ten wasz Rybnik widzę średnio ..