zamknij

Wiadomości

Trwa wielkie gotowanie przed wigilią. Coraz częściej zlecamy to firmom cateringowym

2015-12-23, Autor: 
Suto zastawiony wigilijny stół to jeden z nieodłącznych atrybutów świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie wigilijnej kolacji wymaga jednak wielu godzin pracy w kuchni, na co w dzisiejszych czasach coraz mniej osób może sobie pozwolić. Nie dziwne więc, że coraz częściej korzystamy z usług firm cateringowych.

Reklama

Restauratorzy z którymi rozmawialiśmy przyznają, że choć nadal większość gospodarstw domowych stawia na samodzielne przygotowanie potraw, to ilość zleceń cateringowych na wigilię z roku na rok rośnie. - Klienci w rozmowach z nami przyznają, że decydują się na nasze usługi z braku czasu albo po prostu dla tego, że sami nie potrafią przygotować smacznych i atrakcyjnych potraw – mówi Dawid Koczy właściciel restauracji Taaka Ryba z Suminy.

Jakie dania najczęściej zamawiane są przez mieszkańców naszego regionu na wigilijny stół? - Dominują raczej tradycyjne gusta. Przeważają zamówienia na pierogi czy krokiety – wyjaśnia Michalina Fajkis z restauracji „Pasja” z Rybnika.

Dawid Koczy zwraca jednak uwagę, że zaczynają się pojawiać zapytania o nietypowe potrawy. - Widać, że ludzie chcą spróbować czegoś nowego i próbują łączyć tradycję z nowoczesnością – twierdzi restaurator.

Na potwierdzenie tego szef kuchni Taakiej Ryby - Łukasz Szymon Gamoń zdradza, że w tym roku przygotowywał na przykład bigos z czerwonej kapusty z wędzonym karpiem. Wśród świątecznych wariacji były też ziemniaki z makiem i anyżem, smażony karp w pistacjach, a wokół dania leżały smardze, palona kora anyżu i cynamon.

A jak jest w Waszych domach? Sami przygotowujecie wigilijne dania, czy też zamawiacie je w restauracjach? A może prosicie swoje mamy i babcie o przygotowanie potraw? Czy podobają Wam się nowoczesne wersje tradycyjnych potraw?

Czy korzystacie z usług firm cateringowych podczas świąt Bożego Narodzenia?





Oddanych głosów: 856

Oceń publikację: + 1 + 16 - 1 - 11

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (9):
  • ~Tythor90 2015-12-23
    18:38:42

    6 0

    No no Łukaszu! :D Brawo!

  • ~Luiza 2015-12-23
    19:35:58

    13 0

    Ja tam wolę sama gotować świąteczne potrawy...ale rozumię, człowiek coraz bardziej zagoniony...

  • ~niuti 2015-12-23
    19:38:59

    23 0

    o matko! z braku czasu ....masakra. Jest czas w ogóle na wyciszenie i odpoczynek podczas tych Świąt, czy tylko hucpa, gonitwa i byle do przodu??

  • ~ 2015-12-23
    19:48:16

    4 1

    No właśnie jest odpoczynek i wyciszenie jak nie trzeba stać przy garach :)

  • ~donia96 2015-12-23
    19:52:10

    23 1

    W tych czasach najlepiej dać prywatniej firmie zrobić potrawy na wigilie bo wielkie paniczki nie potrafią nić zrobić samemu

  • ~ 2015-12-23
    20:34:15

    9 2

    PKB rośnie :) Donia, ty na pewno też sama szyjesz ubrania sobie i rodzinie (kupują w sklepach tylko paniczki ;) )

  • ~Dador 2015-12-23
    21:37:52

    28 0

    Co za czasy nastały, że ludzie ze swoim wścibstwem jeszcze innym do talerza zaglądają. Jak ktoś ma ochotę zamówić całą wigilię w firmie, to co komu do tego. Chce, niech płaci, inny ma robotę i zysk. Wszędzie wokoło zazdrość i patrzenie w cudzie życie, portfel i do tego jeszcze w talerz.

  • ~sonia020477 2015-12-23
    22:35:15

    12 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~bebok31 2015-12-25
    11:52:29

    1 5

    Znam Cię Łukaszu z BB i trzymaj tak dalej !!Twoja kuchnia i potrawy na prawde godne .. Będziemy na pewno wpadać z Bielska bo coś ten wasz Rybnik widzę średnio ..

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5057